Koha: Međunarodni zvaničnici traže da optuženim Srbima sude Srbi

Nakon otprilike godinu dana od početka rada Specijalnog odeljenja u Osnovnom sudu u Prištini i Apelacionog suda, pritisak raste da optuženim Srbima sudi samo sudsko veće sa srpskom većinom, piše Koha.

Kako taj prištinski dnevnik saznaje, međunarodni predstavnici na Kosovu zatražili su od pravosudnih organa da procese  krivičnih zločina srpskih optuženika vode sudska veća te nacionalnosti.

Specijalno odeljenje u Osnovnom sudu u Prištini i Apelacioni sud osnovani su isključivo radi suđenja po optužnicama koje je podiglo Specijalno tužilaštvo.

Kao i Specijalno tužilaštvo, i ovo odeljenje sudi složene slučajeve, na nacionalnom nivou, navodi Koha.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda Hasana Šalje tako nešto nije predviđeno u pravnoj infrastrukturi za Specijalno odeljenje.

Pravilnik Sudskog saveta Kosova precizira da se sudsko veće sastoji od tri profesionalne sudije, ali se etnička pripadnost uopšte ne pominje.

Međutim, pravna kancelarija Ministarstva pravde prošle nedelje je donela pravno mišljenje da je zakonit sastav sudskog veća sa srpskom većinom isključivo za suđenja srpskim optuženima.

Ovo mišljenje je izneto dan pre izglasavanja vlade Hotija.

Bivša ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, rekla je da uopšte nije obaveštena o ovom pravnom mišljenju i da ga je videla tek nakon što je poslato sudu.

Podela sudija po etničkoj osnovi, kada je reč o procesuiranju zločina visokog profila sa srpskim optuženima, prema advokatu Arianitu Kociju je podela pravosudnog sistema.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini i Apelacioni sud osnovano je sa ciljem da se poveća efikasnost rada u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Izvor: Koha ditore, Kosovo Online

Foto: Ilustracija, Bašta Balkana

Comments