Vučić: Nastavak dijaloga što pre, možda već u julu

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u vili “Mir” sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Predsednik je nakon toga izjavio da očekuje nastavak dijaloga što pre, možda već u julu.

Aleksandar Vučić je rekao da je sastanak sa Lajčakom bio vrlo dobar, te dodao da Srbija u skladu sa odlukom Generalne skupštine UN u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine koji treba da se odigra pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Smatramo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem i posvećenošu može da garantuje objektivnost i nepristrasnosst u procesu. Uprkos tome što su sve teme za nas bolne i težimo kompromisnim rešenjima, ta rešenja ne mogu biti laka za nas”, istakao je predsednik Srbije.

Rekao je da Beograd očekuje nastavak procesa dijaloga u najkraćem vremenskom periodu, moguće već u julu.

“Ali, to je na Lajčaku da odredi datum”, istakao je Vučić.

Ukazujući da ga čeka “težak i naporan raspored”, predsednik je rekao da će sutra razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zatim ide u Vašington, odakle nastavlja u Sloveniju i proces “Brdo Brioni”.

“Ne očekuju nas laki dani, neće biti lakih pitanja za Srbiju, ali verujem da ćemo ozbiljnim pristupom, radom i odgovornošću uspeti da čuvamo vitalne državne nacionalne interese, bezbednost Srba na KiM, sačuvamo sakralne objekte na KiM i obezbediti budućnost svim građanima Srbije”, rekao je Vučić.

“Dijalog nema smisla ako samo jedna strana učestvuje”
Predsednik je preneo da je rekao Lajčaku kako dijalog nikada ne može da ima smisla ako smo jedna strana suštinski učestvuje.

“Ne možemo da pregovaramo o onime što je moje, hajde da pregovaramo o onome što je vaše”, podsetio je Vučić na reči nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija, objašnjavajući poziciju Prištine.

Poručio je da je Srbija otvorena za razgovor i da u dijalog ulazi u dobroj veri. “To je stvar koju tražimo i od druge strane”, istakao je Vučić. Zahvalio je Evropskoj uniji za solidarnost tokom epidemije koronavirusa.

“Za nas je važno da razgovaramo o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je osnova Briselskog sporazume, da razgovaramo i mnogim drugim važnim pitanjima”, rekao je Vučić.

Lajčak: Nisam ovde da prisiljavam na dogovor

Miroslav Lajčak je izjavio da je prvi put u poseti Beogradu kao predstavnik Evropske unije za dijalog

“Spreman sam da se potpuno angažujem na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja”, poručio je Lajčak.

“Želim da budem veoma jasan. Kao posrednik nisam ovde da nikoga prisiljavam na dogovor, već da pomognemo obema stranama da nađu rešenja i postignu sporazum koji će biti koristan za obe strane”, rekao je Lajčak.

Kao i Vučić, rekao je da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu.

Napomenuo je da je put Srbije ka Evropskoj uniji povezan sa dijalogom. Lajčak je, na početku obraćanja, na srpskom jeziku napomenuo da će nastaviti na engleskom, jer nije u svojstvu predstavnika Slovačke već EU.

Vučić je ukazao da Lajčak pravilno govori srpski i da to samo Sloveni mogu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još