Dodik: Rezolacija 1244 biće rehabilitovana

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Srbija ima jasan pristup pitanju KiM i da će biti rehabilitovana Rezolucija 1244 UN.

On je rekao da je to jedina rezolucija koja postoji za Kosovo, te da ona garantuje teritorijalni integritet Srbije i na Kosovu i da je još na snazi, kao što su na snazi izvorni Dejtonski sporazum i mnogi međunarodni akti.

“Mislim da je kljucno pitanje poštovanje međunarodnih akata. Proglašenje Kosova je bilo jednostrano, mimo međunarodnog prava, uz podsticaj bivše američke administracije. Pokazalo se da jedna moćna Amerika tog vremena nije uspela da nametne rešenje mimo relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti kakva je 1244”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da je Srbija promenila svoj regionalni, politički i geostrateški položaj i da više nije mesto gde može da se “zaleti neki službenik američke administracije i uzme šta hoće”, prenosi RTRS.

“Više nije to vreme, više to niko ne može da uradi ni u Republici Srpskoj. Niko ne kaže da Amerika nije moćna i treba poštovati njenu snagu, ali isto će tako Amerika morati jednog dana da prizna greške prema srpskom narodu, njegovoj satanizaciji i da prizna štetu koju su nam nanele bivše američke administracije”, poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, moraće da priznaju i greške po pitanju Kosova i Dejtonskog sporazuma koji je, kako kaže, kreiran i napravljen u Americi, a srpski narod ga je jako teško prihvatio.

“Međutim, kada je sporazum potpisan zalagali smo se za izvorni Dejton, ali je prevarom raznih administracija američkih i evropskih, te visokih predstavnika, taj sporazum promenjen u smeru onoga što je bio interes Bošnjaka muslimana, a na štetu Hrvata i Srba, a najviše na štetu državno-pravnog statusa Republike Srpske”, napomenuo je Dodik.

Dodao je da je cilj RS da taj status vrati u okvire izvornog Dejtona, te da se Republika Srpska ni za šta drugo ne zalaže nego za izvorni Dejton.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još