Mađarska izručuje Ljubišu Manitaševića Beogradu

Ministarstvu pravde Republike Srbije dostavljena je pozitivna odluka Mađarske na zahtev Srbije da Ljubiša Manitašević bude izručen Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Pred Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu vodi se istraga protiv Ljubiše Manitaševića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija tokom devedesetih, saopštilo je Ministarstvo pravde.

“Iako je i takozvana samoproglašena Republika Kosovo* takođe podnela zahtev za izručenje, nadležni sud u Mađarskoj utvrdio je da su ispunjene pravne pretpostavke da se Ljubiša Manitašević izruči i Beogradu i Prištini”, navodi Ministarstvo.

Mađarski ministar pravde, vodeći se isključivo međunarodnim pravom i pravdom, doneo je, ističe se, odluku da Ljubiša Manitašević bude izručen Beogradu.

“Srbija pozdravlja takvu odluku mađarskih vlasti i ukazuje da su srpski pravosudni organi nedvosmisleno do sada pokazali da su spremni da jednako procesuiraju sva lica bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost”, napominje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još