Dačić: Zahvalnost Ekvadoru zbog nepriznavanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Ekvadora Hose Valensijom i zahvalio toj zemlji zbog principijelne pozicije o nepriznavanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić je informisao ministra Valensiju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji izazvanom virusom KOVID-19 i koracima usmerenim na postepenu normalizaciju stanja i ukidanje restriktivnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije izrazio je solidarnost sa narodom i vladom Ekvadora povodom situacije u toj zemlji kao i saučešće zbog izgubljenih života, uz nadu da će situacija uskoro biti uspešno prevladana.

U razgovoru je obostrano potvrđena spremnost za dalje jačanje političkog dijaloga razmenom poseta na visokom nivou i uspostavljanjem redovnog dijaloga između dva ministarstva posle normalizacije prilika u obe zemlje.

Podvučena je spremnost za unapređenje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno na ekonomskom planu.

Kako se navodi, osim bilateralnih tema razgovarano je i o saradnji u multilateralnim forumima.

Ministar Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji Ekvadora po pitanju nepriznavanja jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova uz obostrano naglašenu opredeljenost dve zemlje za poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Dačić je ministru Valensiji ponovo uputio poziv za posetu Srbiji uz očekivanje da će poseta biti realizovana čim se za to steknu uslovi.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments