• Početna>
  • Vesti>

Atlantski savet: Važna je i mala pobeda u dijalogu Beograd – Priština u Vašingtonu

„I mala pobeda bila bi značajna“ u dijalogu Beograd-Priština 27. juna u Vašingtonu i obostrano koristan sporazum o slobodnom prometu robe i ljudi osnažio bi spremnost Kosova da se priključi stvaranju zbijene ekonomske zone na Zapadnom Balkanu, ocenjuje se danas u analizi Atlantskog saveta.

Analitičar Damir Marušić smatra da su „kratkovide ocene da bi sve osim sporazuma o konačnom statusu bio neuspeh“ i da to dokazuje poruka američkog posrednika Ričarda Grenela da se najpre mora postići napredak u jačanju ekonomije.

Stručnjak Atlantskog saveta napominje da su mu „izvori na terenu potvrdili da ozbiljan posao još treba da se obavi pre nego što se bilo kakav sporazum utanači“.

Ali podvlači da Evropska unija, ma koliko malo želela da to pođe za rukom Vašingtonu, mora biti svesna činjenice da „čak i ako dođe do bitnog preokreta i prodora, to će biti krhko i zahtevaće potporu svih strana“, i EU i SAD.

Analitičar vašingtonskog instituta smatra da bi bilo „bahato tvrditi da su Grenelovi napori neminovno osuđeni na propast“ jer je ulog u igri veliki i za kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji se u novembru neće ponovo kandidovati na predsedničkim izborima, kao i za srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Tači zna da ako ne uspe, to će, ukazuje Marušić, ojačati njegovog sve popularnijeg protivnika Aljbina Kurtija koji se može domoći vlasti.

„Srpskom predsedniku Vučiću“, dodaje, „ne prete domaće opasnosti po očuvanje vlasti, ali on zna da bi uskoro imao žešće kritičare u Vašingtonu ukoliko bi bivši potpredsednik SAD Džo Bajden pobedio na izborima, dok bi mu neprijateljski protivnik bio na vlasti u Prištini ako Tači padne posle pregovora“.

„I nestale bi i neke potpore u ključnim  evropskim prestonicama“, zaključuje se analizi Atlantskog saveta.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još