• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Uskoro nastavak pregovora, ne komentarišem Vašington

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beorada i Prištine Miroslav Lajčak, izjavio je da će datum za nastavak dijaloga u Briselu biti određen nakon njegove posete Beogradu sledeće nedelje, uveren da postoje uslovi za nastavak tog procesa i da EU ne može da bude sklonjena sa strane.

Miroslav Lajčak je rekao da će datum biti određen nakon njegove posete Beogradu, iz logičnih razloga.

“Informisao sam ovdašnje predstavnike o planovima i procesu pred nama, i premijera i predsednika. Nisam im uputio poziv, poziv ćemo poslati nakon posete Beogradu “, rekao je Lajčak na kraju trodnevne posete Prištini.

Odbio je da komentariše američku inicijativu, da se zvaničnici Beograda i Prištine sastanu 27. juna u Vašingtonu.

Ponovio je da su Sjedinjene Države strateški partner EU u rešavanju mnogih problema. Takođe, dodao je da nije došao u Prištinu kako bi birao partnera sa kojim bi trebalo da pregovara.

“Nisam ovde da biram partnera, poštujem činjenicu da će vlada da vodi pregovore. Za nas su Sjedinjene Države veoma uspešan partner, bili smo veoma uspešni kada smo radili u tandemu, posebno na Balkanu. Mi komuniciramo sa našim partnerima u Sjedinjenim Državama o našim inicijativama, očekujem da će i oni to učiniti “, rekao je slovački diplomata na pitanje o inicijativi Vašingtona.

Istakao je da EU ima svoju viziju u dijalogu i da ne može da bude zaobiđena.

“Evropska unija ne može biti sklonjena sa strane, jer Evropska unija nudi evropsku budućnost i niko drugi sem EU ne može da ponudi evropsku budućnost, tako da ukoliko želite da zaobiđete evropsku budućnost zaobići ćete i Evropsku uniju. Ovaj dijalog je pokrenut na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i jasno povezuje dijalog sa evropskom budućnošću”, pojasnio je evropski izaslanik.

Rekao je da želi da olakša sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum i da je njegov mandat da normalizuje odnose Beograda i Prištine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još