• Početna>
  • Vesti>

Janjić: Na Kosovu se pravda selektivno sprovodi, gradnja puta u zaštićenoj zoni je zabranjena

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić ocenio je da uporno odbijanje kosovskih institucija da četiri godine izvrše odluku Ustavnog suda o priznanju vlasništva manastiru nad 24 hektra zemlje je pokazatelj da se pravda selektivno sprovodi. Društvo koje ne poštuje sopstvene zakone i sudove nije u stanju da garantuje ikakav sporazum poručio je Janjić.

Janjić je objavi na Tviteru izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem imao priliku da u Prištini razgovara sa specijalnim predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a na sastanku, kako je naveo, izneli su duboku zabrinutost za budućnost naroda i nasleđa SPC na Kosovu.

“I pored nekih dobrih zakona i sudskih odluka, kosovske vlasti nastavljaju da ih krše i tako ugrožavaju naše objekte posebno manastir Visoki Dečani”, upozorio je Janjić.

“Medjunarodni predstavnici na KiM su na osnovu pravnih analiza EU i OEBS-a jasno dali do znanja da je gradnja magistralnog puta pored manastira Dečani nezakonita. Odbijanje vlasti da naprave obilaznicu oko zaštićene zone predstavlja veliku pretnju očuvanju manastira, UNESKO spomenika”, upozorio je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani je istakao da Visoki Dečani, kosovski zakon i međunarodna zajednica sami po sebi nisu protiv izgradnje puta ka Crnoj Gori.

“Putevi povezuju ljude. Jedini put prema napred je izgradnja puta koji će zaobići zgradu manastira kako to predlažu stručnjaci”, poručio je Janjić.

On je naveo da Zakon o specijalnim zaštićenim zonama oko kulturnih znamenitosti jasno zabranjuju, između ostalog, izgradnju tranzitnih puteva, kao i bilo kojih aktivnosti koje mogu promeniti ambijent mira i prirodne lepote.

“Dakle, čak i ako se Manastir ne protivi toj ideji, to bi bilo protivzakonito”, poručuje Janjić.

On navodi i mišljenje pravnih stručnjaka EU i OEBS-a, da izgradnja tranzitnog međunarodnog puta pored manastira Dečani je protivzakonita.

Odbijanje kosovskih vlasti da grade obilaznu rutu izvan specijalno zaštićene zone je opasnost za zaštitu manastira koji je pod zaštitom UNESK-a, poručio je iguman manastira Visoki Dečani.

U utorak je svečano obeleženo asfaltiranje prve deonice puta Dečane – Plav. Premijer Kosova Avdulah Hoti prisustvovao je ceremoniji povodom otvaranja, a ovaj postupak izazvao je i rekaciju Srpske liste i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Maja 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektra sporne zemlje.

Odluka je dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih upravo od strane opštinskog rukovodstva u Dečanima koji odbijaju da primene odluku suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku.

Manastiru Visoki Dečani 1946. godine je konfiskovano 700 hektara zemlje. Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektra, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada, čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. godine vlast u Dečanima ne priznaje.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još