• Početna>
  • Vesti>

Živojin Rakočević: Ugrožavanje manastira Dečani, još jedna provokacija Prištine

Jučerašnjom ceremonijom otvorena je deonica puta Dečani-Plav, iako je gradnja ovog puta nelegalna i protiv zakona pa i po odluci Ustavnog suda, juče je odlučeno da se sa izgradnjom ovog puta ipak započne.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, osudio je ovakav postupak prištinskih vlasti i zatražio hitno zaustavljanje ugrožavanja Visokih Dečana i poštovanje zaštićene zone manastira, kao i zaustavljavanje bezakonja.

Analitičar i novinar Živojin Rakočević poznavalac prilika na Kosovu i Metohiji prokomentarisao je ovaj najnoviji čin kosovske vlade kao provokaciju, jer Priština ne ume da živi bez provokacije.

“Mi živimo u jednom dinamičnom osinjaku i te žaoke nas pogađaju svaki dan. A sada je ova žaoka pogodila direktno u oko, i mi svi to vidimo i jako boli. Ne možete normalnim, racionalnim i  razumnim razlozima objašnjavati šta se dešava na Kosovu i Metohiji, jer živite u jednoj vrsti osinjaka koji vas udara sa svake strane,” kaže za RTV Gračanica analitičar Živojin Rakočević.

Rakočević ocenjuje da je situacija sa Dečanima izvan svake logike, iznad svake pameti, iznad svakog racionalnog shvatanja stvari. Napravljen je projekat kojim je taj put trebao da ide potpuno drugom stranom, ali ovom sadašnjom trasom napravili su provokaciju.

“Praviti taj put kroz dvorište manastira Visokih Dečana je iznad svakih međunarodnih, lokalnih, UNESKO, bilo kakvih normi, pravila i zakona. To je udarac u srce, i on znači da ne odustaju od napada na Visoke Dečane od 1999 pa do dana današnjeg. Misle da su završili sa desetinama i stotinama crkava i manastira o kjima sada niko ne vodi ne računa jer nema stanovnika u njihovoj blizini pa su odlučili da se koncentrišu na ove 4 ključne, naše duhovne, kulturne i nacionalne tačke a to su Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija,” ističe Rakočević.

“Marta 17. 2004. godine shvatili su da ne mogu da unište kulturno blago Srba i nasleđe na Kosovu i Metohiji, i zato su odlučili da ga institucionalno u drugoj fazi preimenuju kao Albansko i da ga razore tim uzorcima, putevima,” dodaje Rakočević.

Podsetimo da je ovaj manastir na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i da je gradnja ovog puta ilegalna. Po odluci kosovskog Ustavnog suda odlučeno da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još