Dva “uslova” Hašima Tačija za Miroslava Lajčaka

Kosovski predsednik, Hašim Tači, izjavio je danas na konferenciji za novinare da se neće sastati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, ukoliko ne kaže nešto konkretno.

Specijalni izaslanik EU za pregovore između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, potvrdio je da je na putu za Prištinu, dok je kosovski predsednik najavio dva uslova za sastanak sa Lajčakom.

Prvi uslov, po rečima kosovskog predsednika, trebalo bi da bude pozitivan stav država članica EU o liberalizaciji viza, a drugi uslov je da se Kosovo tretira kao nezavisna zemlja, kako bi se proces dijaloga olakšao.

Na konferenciji za novinare, kosovski predsenik se osvrnuo i na najavljeni sastanak 27.juna između predstavnika Kosova i Srbije u Vašingtonu, na poziv specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog  Beograda i Prištine, Ričarda Grenela.

Tači je tom prilikom istakao da sam Grenelov poziv dokazuje podršku i posvećenost Sjedinjenih Američkih Država ovom pitanju.

“SAD i naši drugi evropski saveznici spremni su da ulažu na Kosovo, u konsolidovano Kosovo kao nezavisnu i evropsku državu. Istovremeno je važno sačuvati stabilnost regije za nastavak dijaloga i za međusobne odnose koje imaju Kosovo i Srbija. Stav SAD i poziv 27. juna na sastanak u Beloj kući podstiču nadu, optimizam i samopouzdanje da će proces uspeti. Budući da ovaj proces ima jasnu podršku Sjedinjenih Država, samog predsednika Trampa, upornost i odlučnost ambasadora Grenela”, rekao je Tači.

Izvor: Lajmi, Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još