Ove nedelje Lajčak u Beogradu i Prištini

Predstojeća poseta specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, u Prištini se posmatra kao pokušaj EU da povrati posredničku ulogu u dijalogu, u trenutku kada se od aktera u procesu traži da glavnu ulogu povere Sjedinjenim Američkim Državama, ocenjuju analitičari.

Portal Koha.net, pozivajući se na neimenovane izvore, javlja da bi Lajčak u utorak, 16. juna, trebao da dođe u posetu Prištini, tokom koje će se navodno susresti sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Lajčakova poseta dolazi u vreme kada je, kako poznavaoci prilika navode, politička scena na Kosovu podeljena.

Kabinet kosovskog predsednika nije se odredio da li će Tači ostati pri stavu da se ne susretne sa Lajčakom, sve dok EU ne ukine vize za Kosovo.

Izvršna direktorika platforme “Civiko” Donika Emini kazala je da nedostatak jedinstva i odbijanje Tačija da se sastane sa evropskim pregovaračima “šteti procesu”.

U nedelju je predsednik Evropske narodne stranke Donald Tusk u čestitki kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju izjavio da bi “dijalog sa Beogradom trebalo da se nastavi novom energijom”.

“Uveren sam da ćete se voditi našim vrednostima iz Evropske narodne stranke (EPP) i da će principi vladavine zakona, nezavisnost sudstva i borba protiv korupcije biti visoko na vašem dnevnom redu. Dijalog sa Beogradom takodje mora biti nastavljen novom energijom. Zaista, čini se da je sada novi trenutak za to”, napisao je Tusk.

SAD će takodje biti aktivno uključene u narednu fazu dijaloga preko izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, ali iz njegove kancelarije za Kohu nisu kazali kada će biti organizovan sastanak sa strankama i kakva će biti njihova saradnja sa predstavnicima EU.

Izvor: Koha, Beta

Foto: OSCE

Comments

Pročitaj još