Koha: Kosovo i Srbija neće biti ravnopravni u dijalogu

Prištinska Koha objavila je danas tekst posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine u kome se zaključuje da Kosovo neće biti u ravnopravnom položaju sa Srbijom u daljim razgovorima.

Koha podseća na nedavnu izjavu Aljbina Kurtija, koji je sada u opoziciji, a koji je odluku Hotijeve vlade da ukine meru reciprociteta prema Srbiji nazvao potezom bez presedana, rekavši da Srbija svojim stavovima neprekidno dokazuje da je neprijateljska država Kosovu.

“Neviđeno je, ne samo u našoj istoriji, da se neko liši suverenog prava na recipročni odnos sa susedima, a u ovom slučaju pre svega sa Srbijom, koja svojim stavovima dokazuje da jeste neprijateljske države prema nama”, rekao je Kurti u odgovoru za Kosova Pres.

Violeta Hadžoli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je reciprocitet pravo Kosova, ali je postao problematičan kada je došao u sukob s procesom dijaloga.

Prema njenim rečima, uprkos ukidanju mere reciprociteta, Kosovo mora da u razgovorima sa Srbijom insistira na ravnopravnom statusu.

“Uprkos ukidanju mera reciprociteta, Kosovo mora ponovo da insistira na tome da Kosovo i Srbija budu ravnopravne strane u procesu dijaloga, takođe i Kosovo mora da ide napred u ovom procesu dijaloga sa strategijom. Jasno je da bi ova strategija trebalo da sadrži najmanje dva glavna elementa, trebalo bi da bude lista svih kompromisa koje je Kosovo do sada napravilo prema Srbiji, da bi pokazalo da je Kosovo učinilo dovoljno kompromisa. Drugo, trebalo bi da bude ukazano na primene sporazuma između Kosova i Srbije, sa posebnim akcentom na sporazume koje Srbija nije sprovela, kako bi se pokazalo da u dijalogu postoji država koja potencijalno ne može da sprovede konačni sporazum“, rekla je Hadžoli.

Politikolog Rasim Alija ne veruje da će se Kosovo tretirati kao ravnopravna stranka za stolom dijaloga.

“Videli smo da se iz građanske percepcije ukidanje mere reciprociteta vidi kao predaja Srbiji, ali jasan pritisak Amerikanaca i međunarodne zajednice bio je da se ta mera ukloni. Hotijeva vlada je na osnovu toga došla da ukloni meru reciprociteta i pre svega utre put dijalogu. Ne verujem da će uklanjanjem ove mere Kosovo i Srbija biti tretirani kao jednake strane za stolom. Međutim, ostaje da se vidi po kojoj ceni smo platili uklanjanje ove mere, a pre svega, kakav će biti pristup dijalogu i kakvi će biti odnosi sa Srbijom”, kaže Alija.

Koha zaključuje da su pitanja takse i reciprociteta prema Srbiji uticala na raspuštanje koalicije Samoopredeljenje-DSK.

Izvor Koha,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još