Nastavljaju se incidenti na Srbe povratnike



U selu Opraške u opštini Istok, gde je nekada živelo dvadesetak srpskih porodica, danas je od strane Albanaca prebijen Petko Miletić – jedini srpski povratnik i žitelj ovog sela. Pretučeni Miletić je nakon ukazane medicinske pomoći u lokalnoj ambulanti u pratnji policije odvezen u Bolnicu u Peći radi dopunskih medicinskih pregleda. Miletić je od strane dvojice Albanaca zadobio telesne povrede prilikom sprečavanja ilegalne seče drva na svom imanju i tom prilikom mu je ukraden mobilni telefon.
Povećani broj incidenata daje nam zapravo da i naša zabrinutost za opstanak Srba povratnika povećanim intenzitetom raste. Pokušaji da na institucionalan način zaštitimo one koji nakon povratka žele da nesmetano žive i rade na svojim imanjima, nakon svakog ponovljenog incidenta biva u potpunosti obesmišljen.


Apeli organima reda i mira, predstavnicima međunarodne zajednice i kosovskim institucijama koje mogu da pomognu u suzbijanju ovog gorućeg problema neće prestati sve dok ne budemo uvereni da je svaki povratnik na Kosovu siguran i bezbedan. Naša je moralna obaveza da pokušamo sve što je u našoj moći da povratnicima pomognemo da prevaziđu ova teška vremena. To smo radili u prošlosti, radimo sada i radićemo.
Ćutanje i ravnodušnost prema bezbednosnim icidentima ove vrste, delimično znači i njihovo odobravanje. Upravo zato je važno da se počinioci ovakvih nedela što pre pronađu i procesuiraju, poručeno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.


Od februara meseca, prema informacijama sa terena koje dobija Ministarstvo za zajednice i povratak, ovo je 26. incident u nizu.

Comments

Pročitaj još