• Početna>
  • Vesti>

Milić: Demonizacija Srbije orkestrirana i u funkciji uticaja na pregovaračku poziciju Beograda

Direktorka CEAS Jelena Milić izjavila je za Kosovo Onlajn da je prerada istorije i demonizacija Srbije u 2020. godini apsolutno neprihvatljiva i da se tome mora stati na put.

Reagujući na izjavu predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani, da se 1999. godine nije desio sukob dve zemlje već dva sveta, Milić je kazala da je to bio sukob “terorističke organizacije OVK i odmetnutog zlikovačkog režima Slobodana Miloševića”, a ne sukob dva sveta.

Prema njenim rečima, svaka druga kvalifikacija tog sukoba u 2020. govori o nespremnosti na kompromis u zajedničkom interesu i o izvrtanju činjenica o prirodi sukoba, broju žrtava na obe strane i ostalim posledicama .

“Ako je to bio sukob dva sveta, šta je onda proporcija  – da je ubijeno ukupno 10.000 Kosovskih Albanaca? Šta je onda sa 2.500 ubijenih Srba, o čijoj se sudbini još ništa ne zna i za čiju sudbinu još niko nikada nije odgovarao. Šta ćemo sa 80.000 raseljenih sa Kosova? Koliko ih se vratilo na Kosovo? Šta ćemo sa imovinom Srba? Šta ćemo sa pogromom iz 2004? Šta ćemo sa sadašnjim svakodnevnim incidentima? Šta ćemo sa porušenim pravoslavnim grobljima? Je l’ to sukob civilizacija i dva sveta ili jedna tragedija kojoj mora da se stane hitno na put”, zapitala se Milić.

Takođe je upitala kosovske zvaničnike, ali i međunarodnu  zajednicu, zašto se dozvoljava odbijanje kosovskog društva, institucija, kosovskih lidera, organizcija civilnog društva, zašto se daje zeleno svetlo, amnestija za ubistvo 2.500 Srba opstrukcijom u formiranju, pa sada i u radu, specijalističkih veća za zločine nad OVK.

“Mislim da je ovo trenutak, imajući u vidu i povod kojim je to rečeno, a to je 21 godina od ulaska Kfora, da zapadna međunarodna zajednica pokaže više razumevanja, čak i za okolnosti 1998/99. koje nisu nikako crno bele kako to Vjosa Osmani i ostali kosovski lideri hoće da ih predstave. Mislim da je, takođe, trenutak da svi oni koji su iole stekli kredibilitet u Srbiji, i u međunarodnoj zajednici prestanu da opstruiraju ideju podele, kao jednu od formi kompromisa bez adekatnih argumenata, a da ne reaguju na ovakve, flangrantne, laži koje već sada tendenciozno iznose, i to ne bilo ko, nego predsednica skupštine”, kaže Milić

Ona smatra da je prerada istorije i demonizacija Srbije u 2020. u orkestriranoj funkciji odražavanja na pregovaračku poziciju Beograda, o novom statusu Prištine.

“U tome učestvuju i strane diplomate iz zemalja koje su godinama pomagale upravo nenasilne i mirne otpore protiv surovog Miloševićevog odmetnutog režima. To su zemlje koje su pomagale Srbiji da se suoči sa svojim delom odgovornosti za zločine, koji su odmetnuti režim i njegove odmetnute jedinice činili, i kad mnogi građani nisu za njih znali. Tome mora da se stane hitno na put”, rekla je Milić.

Smatra da je vreme da se u Srbiji formira javno mnjenje o tome da država Srbija i građani imaju pravo na neku vrstu kompromisa, da to nije nikakva prerada istorije, ni kršenje ljudskih prava.

“Ako nisu u stanju da sagledaju širu sliku i da budu profesionalni i objektivni, šta  im onda daje pravo da opstruiraju komromis i da čitavu javnu i političku scenu zagušuju netačnim zahtevima i jednostranim pristupom. Tu mislim, između ostalog, na saopštenje Helsinškog odbora za ljudska prava koji se obratio EU navodeći da smatra da ni po koju cenu ne treba uzimati u obzir korekciju administrativne linije”, istakla je Milić

Direktorka CEAS podseća da je Kosovo došlo u 2020, a da ni na koji način nije kažnjeno zbog neispunjavanja apsolutno nijedne odredbe iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija i dalje “crna ovca”.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još