• Početna>
  • Vesti>

Komandant KFOR-a Mikele Risi: Konstruktivan dijalog ključ za stabilnost regiona

NATO podržava dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija, kao jedini način da se postigne dugoročno rešenje, rekao je komandant KFOR-a general-major Mikele Risi za Koha Ditore.

“Podržavamo sve napore u vezi s tim i pozdravljamo svaki konačni međusobni sporazum koji će doprineti postizanju mira, stabilnosti i održivosti u regionu”, rekao je Risi.

Što se tiče rizika od ponovnog uspostavljanja međuetničkih tenzija zbog diskusija koje uključuju promene granica na Balkanu, komandant KFOR-a je dodao da očekuje da će svi akteri u regionu biti uzdržani.

“Neće biti stvarne perspektive za bolju budućnost na Balkanu, ni za Srbe ni za Albance, bez punog poštovanja ljudskih prava i prava svih zajednica. Konstruktivan dijalog je neophodan za regionalnu stabilnost”, rekao je Risi, koji je preuzeo komandu nad KFOR-om u novembru prošle godine.

Što se tiče severa Kosova, Risi je ukazao zašto most na Ibru, koji još nije otvoren za saobraćaj, ima veliku simboličku vrednost. Prema njegovim rečima, bilo koje pitanje u vezi sa tim bi trebalo rešavati pažljivo.

Takođe je prokomentarisao sporazum kojim je zabranjeno KBS-u da ide na sever bez dozvole KFOR-a. Risi je rekao da očekuje da lokalne vlasti nastave da se pridržavaju sporazuma koji je potpisan sa NATO. U međuvremenu, odluka Skupštine da transformiše Kosovske Bezbednosne Snage u vojsku nije imala uticaja na KFOR. Risi je rekao da oni preispituju nivo njihovog angažmana sa BSK-om i da ta diskusija još uvek traje.

Komandant Kfora takođe je govorio o “borbi” protiv pandemije COVID-19, opasnostima i rizicima na Kosovu  kao i o eventualnom mešanju tih snaga u slučaju ugrožavanja bezbednosti kao posledice razvoja političke situacije.

“Pre 21 godinu, dolaskom prvih trupa KFOR-a, Kosovo ušlo u novi period mira i stabilnosti. Ova godišnjica predstavlja priliku za razmišljanje o mnogim značajnim dostignućima koja su ostvarena do danas”, rekao je Risi.

Izvor: RTK 2, Koha Ditore

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još