Đurić: Srbima poručeno da je njihovo proterivanje sa vekovnih ognjišta definitivno i neopozivo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju kaže da su jedinog srpskog povratnika koji sa porodicom živi u selu Opraške kod Istoka, Petka Miletića, jutros napali i povredili albanski ekstremisti.  

Ovim nedelom je Srbima u centralnom delu Kosova i Metohiji još jednom poručeno da je njihovo proterivanje sa vekovnih ognjišta definitivno i neopozivo.

“U proteklih nekoliko meseci dogodilo se oko stotinu napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji, pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice koja poziva na dijalog Beograda i Prištine, ali ne čini sve što je u njenoj moći da zaustavi šovinističko divljanje albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji.

Srbija će nastaviti da najizdašnije pomaže svom narodu u najugroženijim sredinama na Kosovu i Metohiji i neće dozvoliti da pokušaji zastrašivanja i proterivanja Srba iz sela na centralnom Kosovu i Metohiji urode plodom.

Zahtevamo od predstavnika država koje imaju najveći uticaj na Prištinu da izvrše pritisak kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji pružila efikasna policijska zaštita i konačno uvela praksa najstrožeg kažnjavanja etnički motivisanih napada.

Današnji dan separatisti na Kosovu i Metohiji slave kao dan oslobođenja, a upravo su prebijanjem Petka Miletića još jednom pokazali da sloboda za njih znači pravo da tlače i ugnjetavaju nezaštićene i da je jedina stvar koje su se oslobodili obaveza da poštuju principe čovečnosti i tolerancije”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Izvor: RKM / saopštenje

Comments