• Početna>
  • Vesti>

Bocan Harčenko: Pitanje KiM jedno od ključnih tokom posete Lavrova

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kaže u intervjuu za RTS da će Srbija uvek imati podršku Rusije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, kao i da će ono biti jedno od ključnih tokom posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, 18. juna.

Vaša ekselencijo, kako Rusija dočekuje svoj dan ove godine? Izmenjene su okolnosti u celom svetu, znamo i da je parada pomerena za 24. jun…

“Mi dočekujemo i slavićemo Dan Rusije 12. juna, u sadašnjim uslovima. Svakako ne bih rekao da je sada najgori period, on je, hvala bogu, iza nas. I to zbog aktivnih striktinih jeste, ali sveobuhvatnih mera predsednika i vlade. Ovo je velika tragedija za čovečanstvo, pa je jedan od izazova na koji će međunarodna zajednica tek morati da odgovara”.

Mnogi već dugo procenjuju da svet neće biti isti posle pandemije, i u geopolitičkom smislu, da će se odnos snaga promeniti. Kako Rusija gleda na to?

“Odnos snaga se menja. Ovaj proces je počeo pre, sada, ako recimo uporedimo to sa situacijom pre dve, tri godine, da ne kažem 10, sasvim je drugačije. Imamo nove centre moći u međunarodnom smislu – u Aziji, Kina i Indija, postaju snažnije u svakom smislu a pre svega ekonomski. Pandemija je pokazala da su važne nacionalne i regionalne mogućnosti. Na najbolji način su odgovorile zemlje koje su sticajem okolnosti znale da sačuvaju nacionalne mogućnosti, koje nisu predale sve na nadnacinalni nivo. Naravno, mi se zalažemo za integraciju, ali jedna od posledica biće razumljivo, odnos između suvereniteta, nacionalnih potencijala i integarcija”.

Kako je epidemija počela da jenjava, vratili smo se starim pitanjima, pre svega dijalogu Beograda i Prištine. Znamo da se proteklih dana mnogo toga dogodlilo: nova vlada u Prištini, mere reciprociteta su ukinute, vidimo i neku žurbu sa strane EU i SAD i sada da se krene u dijalog. Kako važite za eksperta za Balkan, vidite li mogućnost da dijalog zaista uskoro i počne?

“Srbija će zauvek imati podršku Rusije u rešavanju pitanja Kosova. Ono će biti jedno od ključnih tokom posete Sergeja Lavrova 18. juna prema sadašnjoj pripremi posete. Biće prva poseta nakon pandemije, što je dosta značajan simbol. Prvi boravak u inostranstvu ovde u Srbiji. Dijalog? Žurba postoji, moje mišljenje je da to nikad nije bilo nešto što osposobljava i pomaže dijalog. Kod nas postoji zabrinutost, svako razume, vidi puno aktivnosti, ali niko ne vidi, ja govorim o nama, sadržaje nekih predloga i spremnosti da napokon se dijalog uspostavi i da se vodi na osnovu istog prilaza prema Beogradu i Prištini. Uz neophodan pritisak na Prištinu, uzimanje u obzir i poštovanje interesa Srbije u okviru međunarodnog prava i rezolucije 1244 kad mislimo o Kosovu”.

S druge strane, i predsednik Srbije ovih dana kaže da rezolucija jeste jedan kompleksan dokument koji ima i svoje dobre i svoje loše strane.

“Predsednik je u pravu, sećam se onih dana kad smo je pripremali. Bilo je teško, ali ona je vrsta kompromisa koji je bio moguć. Naravno, nije moguć kompromis da svi budu sasvim zadovoljni. Ali svakako rezolucija, prema našem mišljenju, pruža najvažnije – teritorijalnu celovitost Srbije, suverenitet, i osnovu za uspostavljanje dijaloga, na onom zdravom temelju bez žurbe, nametanja rešenja spolja, bez stvaranja nekih okvira vremenskih, trajanja dijaloga. To je najvažnije. Teške strane postoje, znam i ubeđen sam, kad ne bi bilo teških propusta u smislu implementacije rezolucije, situacija bila bolja, mnogo bolja”.

Na kraju, vratimo se paradi 24. juna. Koliko je poznato, učestvovaće i pripadnici vojske Srbije?

“Mi smo ispratili jedinicu garde srpske vojske, ešalon garde, otišli su i učestvovaće u paradi. Ovo je dosta značajan i sadržajan simbol naših odnosa, da smo na istoj strani, pravoj strani istorije. A garda u ovoj povorci na trgu će biti nosilac najbolje tradicije srpske vojske, junaštva i slobodarskih tradicija” zaključuje Bocan-Harčenko.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još