Vučić za Rojters: Spremni smo da pregovaramo, ali nema “bele zastave”

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i “u dobroj veri”, ali međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu “Rojtersu”.

“Mi smo spremni da pregovaramo, ali… nema bele zastave”, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da je dijalog dobrodošao ako je – dijalog, u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis.

“Verujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga”, pojasnio je Vučić.

Rojters, s tim u vezi, podseća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je Priština uvela takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere od strane nove prištinske vlade, ovog meseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podseća da Srbija pre ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom.

Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

“Beograd ne planira da bira između Rusije i EU” 

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije – prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, EU – svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

“Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dve. Kako bi mogli reći ‘živeo Hongkong i živeo Tajvan’, i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić sebe, kako prenosi Rojters, opisuje kao “evrorealistu”, dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

“Pored toga što delimo zajedničke vrednosti, 67 odsto naše trgovinske razmene ostvarujemo sa EU”, podsetio je on.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug


Comments