Koha: Lajčak u ponedeljak na Kosovu

Miroslav Lajčák, Slovak Minister for Foreign Affairs

Kancelarija specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, saopštila je da će Miroslav Lajčak  “posetiti region u narednim danima”, ali nije navela odakle će Lajčak krenuti, kao ni njegov program posete, ističući da agenda njegove posete još uvek nija “finalizovana”.

Kako saznaje Koha od svojih neimenovanih izvora, Lajčak će u Prištinu verovatno doći u ponedeljak.

Zbog ograničenja putovanja, koja su još na snazi usled pandemije korona virusa, Lajčak će prvo otputovati avionom do Tirane, a potom automobilom do Prištine. 

Kako dalje navodi Koha, Lajčak će na Kosovu ostati do četvrtka, a ovaj dolazak će iskoristiti za sastanke sa ovdašnjim “partnerima“, kako bi se pripremio za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Lajčak će se tom prilikom sastati sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, ali ostaje nejasno da li će se susresti i sa predsednikom Hašimom Tačijem, koji i dalje odbija susret s Lajčakom, jer, kako tvrdi, bivši slovački ministar spoljnih poslova je protivnik nezavisnosti Kosova.

Takav Tačijev stav naljutio je neke diplomate iz EU, koji kažu da “ne znaju zašto se Tači ponaša ovako”, ali “nadaju se da će i on sarađivati s Lajčakom, koji ima podršku vodećih država EU ”, zaključuje Koha.

Izvor: Koha, Radio Kontakt Plus
 

Comments

Pročitaj još