Hoti: Čekamo da se razjasni proces dijaloga

Novoizabrani premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) izjavio je da je u procesu dijaloga Kosova i Srbije uloga Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) komplementarna.

U za razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) podvlači da je Kosovu za postizanje i sprovođenje sporazuma potrebna puna podrška EU i snažna posvećenost SAD.

“Ne može jedno bez drugog”, kazao je Hoti.

On je podsetio da je EU sada već imenovala osobu za dijalog, Miroslava Lajčaka, te da visoki predstavnik EU Josep Borrell ima jasne smernice od Evropske komisije za unapređenje ovog procesa.

“Postoji velika pažnja ključnih država EU, Nemačke i Francuske, za proces dijaloga, i važno je da je i Vašington puno fokusiran da se zauvek okončaju otvorena pitanja između Kosova i Srbije. Mi smo upravo preuzeli dužnost i sada čekamo da se narednih dana razjasni proces koji će se odvijati”, kazao je Hoti.

Hoti navodi da je Kosovo spremno za dijalog i očekuje da će se nastaviti “veoma brzo”. Naglašava da je vlada koju vodi ukidanjem recipročnih trgovinskih mera Srbiji 6. juna ispoštovala zahteve međunarodnih partnera kako bi se dala šansa dijalogu.

“Ulazimo u proces dijaloga jasni što se tiče principa i ciljeva procesa dijaloga. Nemam mandat da vodim dijalog o pitanjima koja se tiču teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. To je jasno”, naveo je Hoti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još