• Početna>
  • Vesti>

NATO ostaje posvećen misiji na KiM, podržava dijalog Beograda i Prištine

NATO ostaje u potpunosti posvećen svojoj misiji na Kosovu i Metohiji u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244, izjavio je danas šef NATO Kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale i naglasio da Alijansa podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije kao jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja kosovskog pitanja.

Tomazo Vitale je kazao da vojnici KFOR-a na KiM deluju prema jasnom mandatu UN i Rezoluciji 1244 koja, kako je istakao, garantuje slobodu kretanja i sigurnost i bezbednost na teritoriji celog KiM.

“NATO je bio i biće u potpunosti posvećen izvršavanju svojih zadataka prema jasnom mandatu UN i Rezoluciji 1244”, rekao je Vitale na online diskusiji “Jačanje veza između Srbije i NATO” u organizaciji Atlantskog Saveta Srbije.

Istakao je da KFOR za njega ima lični značaj jer je to, kako je rekao, bila njegova prva misija tokom koje je kao komandant artiljerijske jedinice proveo oko godinu dana u Goraždevcu.

“Moji vojnici su bili veoma cenjeni kod srpskog naroda na KiM i imali smo odlične odnose. Kada smo obnovili glavni trg u tom mestu, meštani su predložili da trg nazovemo Pjaca Italija i to me je zaista dirnulo”, ispričao je Vitale.

Naglasio je da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja tog pitanja.

“Verujemo da je dijalog jedini način da se prevaziđu istorijski nesporazumi i da se nakon toga zajedno ide ka budućnosti”, rekao je Vitale.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još