• Početna>
  • Vesti>

Lajčak sledeće nedelje u Prištini, susret sa Tačijem neizvestan

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak posetiće Prištinu naredne nedelje, saznaje Radio Slobodna Evropa iz izvora u Briselu i Prištini.

Biće to njegova prva poseta u nastojanjima da obavi pripreme za obnovu dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Lajčak će, prema saznanjima RSE doputovati u Prištinu preko Albanije i planira višednevni boravak u kosovskoj prestonici.

Iako iz njegovog kabineta tvrde da će “u narednim danima” da poseti region, te da će se sastati sa svim relevantnim akterima, ipak ostaje neizvesno da li će se Lajčak sastati i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

“U ovom trenutku nismo u mogućnosti da komentarišemo nijedan sastanak”, rečeno je RSE u kratkom odgovoru iz Lajčakovog kabineta, na pitanje da li će specijalni predstavnik EU, prilikom posete Prištini razgovarati i sa kosovskim predsednikom.

Predsedništvo Kosova bez potvrde susreta

Predsedništvo Kosova nije potvrdilo da li će predsednik Tači imati sastanak sa Lajčakom u Prištini sledeće nedelje.

Do sada, u Predsedništvu nije bilo raspoloženja za uspostavljanje kontakta sa Lajčakom i kako RSE saznaje, to se nije promenilo.

Tači je 26. maja izjavio da nije zainteresovan da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Lajčak.

Tači je inače imao zamerke i na njegov izbor za specijalnog predstavnika EU za dijalog, pre svega zato što dolazi iz Slovačke, države koja nije priznala Kosovo. Drugi razlog je to što je Lajčak 2015. godine glasao protiv učlanjenja Kosova u UNESCO.

Tači je kazao da ukoliko EU želi da nastavi posredovanje u dijalogu najpre treba da odluči o ukidanju viza za građane Kosova koje su još na snazi.

Nema zvanične komunikacije Lajčaka i Tačija

Izvori u Briselu su takođe potvrdili da između kancelarije predsednika Kosova i Lajčaka do sada nije bilo nikakve zvanične komunikacije.

Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova, kako bi se intenzivno i bez prekida bavio pitanjem normalizacije odnosa.

Međutim od njegovog imenovanja 2. aprila, on nije uspeo da stupi u kontakt sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom  i kosovskim predsednikom Tačijem, kaže se u tekstu.

Kako je objašnjeno iz Brisela, Lajčak je od kako je imenovan u nekoliko navrata pokušao da razgovara sa Grenelom i Tačijem, ali su obojica bila nedostupna i u oba slučaja je dobio isti odgovor, da su “zauzeti zbog borbe protiv pandemije”.

Prema briselskim izvorima, Lajčak i Tači su se poslednji put sastali u februaru u Minhenu, a sastanak je “bio konstruktivan”.

Tači je inače u ime Kosova godinama vodio politički dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovaj proces je obustavljen u novembru 2018. godine zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je uvela prethodna kosovska vlada. Takse su ukinute 6. juna, odmah po izboru nove Vlade Kosova.

U međuvremenu, uz posredstvo Grenela, početkom ove godine, Kosovo i Srbija su potpisali pisma namere o otvaranju avionskih i železničkih linija kao i izgradnji autoputa, a u tim procesima nije bila uključena EU, dodaje se.

Izvor: Kosovo Online, RSE

Comments

Pročitaj još