Izveštaj UN na Kosovu o uticaju Kovid-19

U izveštaju koji je sproveo UNDP u saradnji sa UNFPA, UN Women i kancelarijom koordinatora za razvoj navodi se da je 89% ispitanika dobilo KOVID 19 informacije iz medija poput radio, televizije i novina, a 74% kroz internet i društvene mreže.

“Početak KOVID-a 19 na Kosovu preusmerio je ulogu UNDP kao i čitave UN porodice na odgovor i pomoć ljudima Kosova kao i institucijama. Radi boljeg razumevanja trenutnog uticaja krize, potreba ljudi i biznisa od ključne je važnosti za bolje kreiranje trenutnog i srednjeročnog odgovora. Upravo zato je UNDP započeo ovu brzu procenu – zajedno sa UN Women i UNFPA a u bliskoj saradnji sa koordinatorkom za razvoj, Ulrikom Rikardson, njenom kancelarijom i ostatkom kosovskog tima Ujedinjenih nacija – da se shvati uticaj i bolje definišu mere odgovora na krizu. Rezultati ove procene koristiće se za informisanje i formulaciju kosovskog tima Ujedinjenih nacija za socijalno-ekonomski plan koji će se uskoro pripremiti”, rekla je Maria Suokko, UNDP glavna predstavnica.

96% dece u domaćinstvima koji su intervjuisani bilo je prisutno za vreme učenja na daljinu na redovnoj osnovi, dok je 4% propustilo učenje, najviše zbog nedostatka opreme koju su koristili drugi članovi porodice ili zbog problema sa internet konekcijom.

Kao rezultat izbijanja KOVID 19, 28% svih ispitanika iskusilo je psihološke, mentalne i emotivne, zdravstvene probleme.

Kada su u pitanju osnovne socijalne i zdravstvene usluge, 13% tvrdi da je imalo velike ili barem neke poteškoće u pristupu uslugama, uključujući snabdevanje strujom i vodom. 19% je iskusilo velike ili veoma teške prepreke pri pristupanju socijalnim uslugama i 26% je imalo poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama za sebe ili članove svojih porodica uključujući i usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

56% ispitanika misli da se povećalo porodično nasilje dok 35% ne zna gde bi tražilo pomoć u slučaju da iskusi porodično nasilje.

Teret žena je još veći zbog neplaćenog posla u odnosu na muškarce. Sati rada za čišćenje za žene povećani su za 18% a u odnosu na muškarce a za kuvanje i služenje obroka 29%, u odnosu na muškarce. Takođe se više igraju, čitaju i brinu o deci i to za 8% i 9%, u odnosu na muškarce.

59% se plaši da se ne može izboriti sa teškoćama osnovnih troškova ukoliko se mere oko korona virusa nastave.

Oko 40% ispitanika koji su zaposleni zadržalo je svoje poslove ali nisu radili u vreme intervjuisanja, dok je 22 % smanjilo svoje radno vreme. Drugih 22% kaže da je nastavilo isto i u vreme pandemije, dok je 8% prijavilo da je izgubilo posao za vreme KOVID 19 pandemije.

55% biznisa je moralo da se zatvori, dok je 30% moralo delimično da se pritvori. Svega 15% je radilo kao i uvek.

Brzu procenu obavio je UNDP u partnerstvu sa UN Women i UNFPA a sprovedeno je u vreme aprila i maja meseca 2020. sa ukupno 1, 412 intervjuisanih domaćinstava u svih 38 opština i 202 biznisa u sedam opština: Uroševac, Đakovica, Gnjilane, Peć, Priština, Prizren i Mitrovica.  Intervjui domaćinstava i biznisa sprovedeni su kroz poseban kompjuterski telefon.  Uzorci intervjua rađeni su na osnovu zvaničnih podataka Kosovske Agencije za statistiku iz Popisa 2011. a biznisi na osnovu podataka Agencije za registraciju biznisa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još