Helsinški odbor traži od EU da spreči podelu Kosova

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je Evropsku uniju da učini sve kako bi se sprečila podela Kosova i ocenio da bi takav scenario bio opasan presedan za celu Evropu.

U saopštenju Helsinškog odbora navodi se da Srbija “nikada nije odustala od ideje podele Kosova” i dodaje da tu ideju podržava i Rusija, kao i deo kosovske političke elite, dok je stav SAD nejasan.

“Ideju o podeli Kosova trebalo bi na svim nivoima označiti neprihvatljivom, na forumima EU i na nivou pojedinih evropskih vlada. Podela je pretnja stabilnosti i miru Zapadnog Balkana i bila bi opasan presedan za celu Evropu. Aktivna uloga EU u sledećoj fazi procesa konsolidacije od presudnog je značaja za osiguravanje mira i stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Helsinškog odbora pozivaju EU na ponovno pokretanje i olakšavanje pregovora izmedju Srbije i Kosova, unutar izvornog dijaloškog okvira iz Briselskog sporazuma, koji je potpisan 2013. godine.

Dodaju da se treba fokusirati na potpunu normalizaciju odnosa izmedju Srbije i Kosova, kao i priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova unutar postojećih granica.

“Svi napori ka podeli se moraju odlučno odbiti. EU bi takodje trebalo da nadgleda sprovodjenje postojećeg Briselskog sporazuma i uslovljava podršku Srbiji”, ocenjuje se u saopštenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji istakao je da veruje da će se EU čvrsto držati svojih vrednosti i načela, koja su preko potrebna za izgradnju demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

U saopštenju se navodi i to da je i deo kosovske elite takodje zainteresovan za podelu Kosova, dok se široka javnost i značajan deo političkog spektra na Kosovu tome protivi.

Izvor Beta/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još