Bocan-Harčenko: Kosovski problem je naša zajednička bol

Amabasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da će Rusija uvek podržavati Srbiju i da će za Moskvu biti prihvatljivo samo ono rešenje koje odgovara Beogradu.

“Naša zajednička bol i veoma težak problem jeste rešavanje kosovskog problema u kome smo zajedno. Rusija će uvek podržati Srbiju”, rekao je Bocan-Harčenko na svečanosti povodom obeležavanja Dana Rusije.

Ambasador Rusije je izrazio zadovoljstvo što su Srbija i Rusija tokom pandemije koronavirusa zajedno izdržale izazove i bile rame uz rame, kao i vekovima do sada. 

Zadovoljni smo, kako je dodao, time što se doprinos Rusije vidi i ovde i što je Srbija mogla da napravi zaokret u borbi protiv pandemije, ali i što nijedan projekat nije bio zamrznut – ni izgradnja železnice, ni oni u energetskoj sferi, ni gasovod…

“Nastavili smo razvoj, a sada i ubrazanim tempom”, rekao je ambasador i podsetio na neprekidnu saradnju i odnos dvojice predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića tokom karantina i dodao da će čestitku predsednika Srbije za veliki državni praznik Rusije proslediti predsedniku Vladimiru Putinu. 

Posebno zadovoljstvo Bocan-Harčenko izrazio je što su proslavi prisustvovali čitav državni vrh Srbije, čelni ljudi zemlje i patrijarh Irinej, što je, kako kaže, veoma važno jer sve to doprinosi saradnji i razvoju odnosa dveju zemlje. 

“Vi, predsedniče, predsednice vlade, parlamenta, ministri, svaki dan ako je to neophodno, to je praksa i realnost, možemo da vas pozovemo bez obzira na težak raspored, svako će pokloniti pažnju po pitanjima iz dnevnog reda naše saradnje i naših odnosa”, rekao je ambasador. 

Rekao je i da Rusija nikada nije smatrala da evrointegracije mogu biti prepreka za odnose dve zemlje.

“Naše odnose možemo da razvijamo paralelno sa vašim pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji. Verujemo i mislimo da što je više partnera da je to bolje”, istakao je ambasador Rusije.

Bocan-Harčenko je dodao da je u toku priprema dolaska predsednika Aleksandra Vučića u Moskvu gde će prisustvovati tradicionalnoj paradi povodom Dana pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu. 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments