• Početna>
  • Vesti>

Biševac: Fakulteti počeli sa radom u punom kapacitetu, ispitni rokovi do 24.jula

Svi fakulteti Univerziteta Priština počeli su sa radom u punom kapacitetu, a studentski domovi su otvoreni, potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice student-prorektor Nemanja Biševac.

„Sav prostor je dezinfikovan kako na fakultetu, tako i u Studentskom centru, počeli smo sa realizacijom zaostalih ispitnih rokova, pre svega mislim na martovski, koji je bukvalno na pola prekinut, studenti se polako vraćaju, a studentski život se u gradu vraća u normalu“ rekao je Biševac.

Na sedam fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i tri u Leposaviću apsolutno svi su spremno dočekali početak rada, učinili što je u njihovoj moći da se što manje osete posledice Kovida-19 u radu samog fakulteta i radu sa studentima, odradili deo posla što se tiče online nastave,  a sada se kreće u nadoknadu vežbi i  praksi kod onih fakulteta koji to imaju, dodaje student prorektor Nemanja Biševac.

Martovski rok za fakultete koji su imali ovaj vanredni rok se završava do petka, a nakon sedam dana pauze, koje je odobrilo nadležno ministarstvo, počeće aprilski rok. Krajnji rok kada se svi redovni  ispitni rokovi, aprilski i junski (6.-24.jul) moraju završiti je 24. jul. Studentska konferencija Univerziteta Srbije zajedno sa Ministarstvom tražila je da studenti i pored neplaniranog odmora zbog pandemije imaju i odmor tokom leta, istakao je Biševac i dodao da su sve uprave fakulteta i rektorat odluke vezane za nastavu i ispitne rokove doneli u saglasnosti sa Studentskim parlamentom.

Planom nadležnog ministarstva prijemni ispiti će se održati od 1. do 3. jula, osim na Fakultetu umetnosti, gde su planirani za 7.i 8. jul.

„Krajnji rok za upis brucoša je 17.jul. Do tada ćemo imati tačnu informaciju koliko je novih brucoša došlo na naš fakultet. Nadamo se da će odziv biti veći i svi pokazatelji idu ka tome. Pošto su ove godine fakulteti prešli na digitalni marketing i društvene mreže,  imamo direktne informacije od budućih studenata“ dodaje Biševac.

Navodi da se prate uputstva i preporuke Mnistarstva zdravlja Vlade Republike Srbije i sve mere predostrožnosti se primenjuju na svim fakultetima i u Studentskom centru. Menza počinje da radi punim kapacitetom i sve je spremno za dalji nastavak školske godine.

Student  prorektor Nemanja Biševac pozvao je sve buduće brucoše da izaberu Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zato što će imati adekvatno obrazovanje. „Eminentni profesori i stručnjaci su na našem univerzitetu , s druge strane veoma živahan studentski život u našem gradu, pružamo sve ono što pružaju i svi studentski i univerzitetski centri u Srbiji. Što se  tiče samog studentskog standarda i života mogu da kažem da smo mnogo ispred svih ostalih gradova i studentskih centara u Srbiji“ rekao je Biševac.

Podseća da je ova godina otvorenog upisa, što znači da  će svi brucoši studirati o trošku države i biti na budžetu, a samim tim i svi  imati pravo da konkurišu za smeštaj u studentskim domovima.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još