Vlada Kosova će voditi dijalog sa Beogradom

Foto: Radio Mitrovica sever

Iako se kosovski predsednik Hašim Tači smatra glavnim pregovaračem u dijalogu sa Beogradom iz kabineta premijera Avdulaha Hotija poručuju da je vlada ta koja će da vodi proces dijaloga i ističu da nema potrebe za raznim izmišljotinama, prenosi Gazeta Ekspres.

Između ostalog, naglašava se da je Hoti u stalnom kontaktu s izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, i dodaje da još uvek nije utvrđen datum posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka.

Avdulah Hoti kaže da će voditi dijalog sa Beogradom.

U odgovoru za Gazeta Ekspres iz kabineta premijera poručuju da ne treba stvarati vanrednu situaciju, prenošenja ovlašćenja na predsednika, jer su premijerova ovlašćenja definisana Ustavom.

“Premijer Hoti je pojasnio da, čak i ako želi, svoja ustavna ovlašćenja ne može preneti drugome, čak ni predsedniku Kosova*. Kompetencije svakog su vrlo jasne i nema bilo kakv dileme. Dijalog će voditi premijer Hoti, to je više nego jasno”, navodi se u odgovoru. 

Ističe se da u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa sa Beogradom, odluke vlasti u Prištini  moraju biti jedinstvene i jednoglasne.

Dodaje se da su Tači, predsednica parlamenta Vjosa Osmani i lideri političkih stranaka dobrodošli da doprinesu procesu dijaloga.

“Kosovo* će u procesu biti jednoglasno, jer kada su u pitanju politički i nacionalni interesi Kosovo* ima jedinstven stav”, navodi se u odgovoru iz kabineta premijera.

Nakon postavljanja novih institucija u Prištini na čelu sa Abdulahom Hotijem, usledile su reakcije Vašingtona i Brisela koji su izrazili spremnost da sarađuju sa novom vladom u dijalogu.

Iz kabineta premijera ponavljaju da datum posete izaslanika američkog predsednika Prištini još uvek nije poznat.

“Od stupanja na funkciju premijer Hoti je u stalnom kontaktu sa specijalnim predstavnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država, ambasadorom Ričardom Grenelom. Što se tiče pitanja o njegovoj mogućoj poseti, još uvek nemamo precizan datum“, navedeno je u odgovoru.

Kabinet premijera, takođe, kaže da datum Lajčakove posete Prištini zavisi od potvrde Evropske unije.

„Tačno je da je komesar EU za dijalog Lajčak najavio posetu Prištini i Beogradu. Ali, kada i kako, to tek treba da se potvrdi”, kažu iz kabineta. 

Portparol Evropske unije Peter Stano je ne precizirajući datum najavio da će Lajčak narednih dana posetiti region kako bi pripremio teren za nastavak dijaloga.

Gazeta navodi i da nije poznato kada bi konkretnu inicijativu mogao preduzeti Grenel, koji se već nalazi u Vašingtonu, nakon što se odrekao položaja američkog ambasadora u Berlinu.

Vlada u Prištini je u programu kao prioritet navela dijalog sa Beogradom. 

“Pre nego što započnemo dijalog za konačni dogovor sa Srbijom o uzajamnom priznavanju unutar postojećih granica, biće pripremljena platforma za dijalog, koja određuje ciljeve koji treba da se postignu konačnim sporazumom, pitanja koja bi trebalo da uključuju izveštavanje i transparentnost tokom procesa postizanja sporazuma. Strana koja pregovara u dijalogu biće vlada koja je odgovorna Skupštini, dok predsednik predstavlja zemlju na osnovu ustavnih nadležnosti”, navedeno je u programu vlade.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još