• Početna>
  • Vesti>

Osveštan temelj novog hrama u Sunčanoj dolini; vladika Teodosije: Nije važno samo da nas ima, važno je da ostanemo kršten narod

Vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije osveštao je danas temelje novog hrama u Sunčanoj dolini, posvećenog prazniku Prenosa moštiju Svetog Stefana Dečanskog.

Činu osvećenja temelja  prisustvavili su čelnici lokalne samouprave Opštine Zvečan, na čijoj teritoriji se nalazi ovo povratničko naselje u izgradnji – gradonačelnik Vučina Janković i predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević i mnogobrojni vernici, među kojima su bili i predstavnici društveno – političkog života.

„Ovaj hram posvećen je prazniku Prenosa moštiju Svetog kralja Stefana Dečanskog. Taj praznik slavi se u prvu nedelju nakon Petrovdana. Lep dan, za proslavljanje svetitelja i daće Bog, da ova dela koja smo započeli  završimo u slavu božju i Svetoga kralja, da bi nas i ovaj hram, poput mnogih hramova i manastira na Kosovu i Metohiji, okupljao na molitvu i podsećao ko smo, šta smo, kome pripadamo i da treba da sačuvamo  ovo neprolazno blago, koje su nam predali naši preci svetitelji, koji su bili svakako bolji od nas“ poručio je vladika Teodosije okupljenom narodu.

Vladika je dodao da i mi danas činimo takva dela, da podižemo hramove u slavu Hrista, koji kako je rekao, treba da nas zadrže i da nas sačuvaju na ovim svetim prostorima. On je dodao da ljudski rod mora da oseća veliku zahvalnost prema Gospodu Hristu, što je na apostole poslao blagodat Svetog duha, da narod prosvetli, kako bi odolevao neprijateljima.

„Tako prosvećeni, i mi braćo i sestre, odolevamo našim neprijateljima“ rekao je vladika.

On je zahvalio svima koji su uložili trud i sredstva u podizanje ove crkve i napomenuo da je tu na prvom mestu  Vlada Republike Srbija, koja je izdvojila sredstva za izgradnju kompletno novog povratničkog naselja Sunčana dolina.

„Ovo naselje koje se ovde podiže treba da bude naselje za one Srbe, koji žele da ostanu da žive na prostoru Kosova i Metohije i za one koji su morali  iz različitih krajeva da izbegnu, a ne mogu više da se vrate u svoje domove, a žele da budu stanovnici Kosova i Metohije. Da oni nađu ovde svoj dom, svoje utočište, u ovim kućama koje gradi Vlada Republike Srbije. Izdvojena su velika sredstva da se podigne ovo naselje, a u okviru njega i ova crkva, jer znamo da pored tela, treba čuvati i spasavati dušu. Nije samo bitno da nas ima na broju. Treba da budemo ono što smo oduvek bili, a u tome nam pomažu naši hramovi, vera i naši svetitelji. Da ostanemo kršten narod, narod Svetoga Save i svetih Nemanjića, a među njima najslavnijeg kralja, mučenika, Svetog Stefana Dečanskog“ poručio je vladika Tepodosije.

Izgradnju hrama finansira Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Opština Zvečan, kao i verni narod.

Inače, u naselju Sunčana dolina, po završetku izgradnje, trebalo bi da bude dostupno  od 200 do 300 stanova za raseljene porodice, kao i prateći sadržaji društvenog standarda – obdanište, ambulanta, tržni centar, sportski tereni itd.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još