Navršila se 21 godina; Kumanovski sporazum – dokument mira bez proglašene kapitulacije

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da je Kumanovski sporazum doneo mir, neproglašenu kapitulaciju, ali potpuno povlačenje jugoslovenske vojske sa Kosova.

Mir je potpisan na današnji dan 1999. godine, a Đukanović podseća da je usledio nakon diplomatske akcija SAD, EU i Ruske federacije. Tadašnja vlast u Beogradu prihvatila je povlačenje vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova sa Kosova.

“Sve je to na neki način krunisano Kumanovskim sporazumom, nakon čega je počeo proces dolaska i međunarodnog vojnog prisustva – Kfora i Unmika”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je neka vrsta novog međunarodnog prisustva za suštinsku autonomiju Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ona je doneta svega dva dana kasnije i njome je okončan u potpunosti oružani deo sukoba na Kosovu.

“Nažalost, vidimo da su nastavljene tenzije – posebno 2004. masovni pogrom Srba, tenzije koje su kasnije uslovile jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 2008. i od 2011. vodimo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”, rekao je Đukanović.

Kaže da je najbitnije iz tog perioda da izvučemo lekciju da je svaka diplomatska aktivnost bolja od izostanka te aktivnosti.

“Ono što je bilo nuđeno u februaru 1999. kroz paket mirovnog pregovora iz Rambujea bilo je mnogo prihvatljivije nego ono što smo dobili nakon bombardovanja početkom juna”, rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da je Sporazum doneo mir, neproglašenu kapitulaciju, ali i potpuno povlačenje jugoslovenske vojske sa Kosova, i sa izuzetkom severa Kosova potpuno povlačenje državnih institucija.

Kako kaže, on jeste doneo mir, trebalo je da osigura privremenu administraciju u skladu sa UN ali to je otišlo u drugom pravcu.

Đukanović ističe da je poražavajuće za vodeće činioce međunarodne zajednice da su restriktivne mere, takse, trajale od novembra 2018. do pre nekoliko dana. To je nanelo veliku štetu biznis zajednici.

Potrebno je da dođe do nove dinamike ulaska u okončanje procesa normalizacije iz 2011. godine, smatra Đukanović. EU se aktivirala ponovo zahvaljujući imenovanju Lajčaka, a sa druge strane Grenel vodi aktivnost između Beograda i Prištine, ukazao je Đukanović.

Izvor RTS

Comments