Tači: Spremni smo za dijalog, moramo brzo u tom pravcu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da su u Prištini spremni za dijalog sa Beogradom, da moraju brzo da krenu u tom pravcu, izrazivši optimizam da sporazum može da bude postignut ove godine.

“Srbija ima obaveze, nećemo da dozvolimo da se krši suverenitet Kosova. Može li dogovor da se postigne tokom ove godine, optimističan sam da će se stvari kretati u pravom smeru. Jasno je da je naša destinacija deo evropske porodice”, rekao je Hašim Tači na konferenciji za medije u Prištini.

O predstavljanju Prištine u dijalogu, rekao je da treba da budu zadovoljni mogućnošću koordinacije institucija, da su ovlašćenja  odvojena, ali da “pred Srbijom svi moraju da budu ujedinjeni”.

On je izrazio zahvalnost vladi zbog uklanjanja bilo kakvog izgovora koji je, kako kaže, “Srbija koristila da izbegne dijalog”.

“Kosovo je jasno u onome što želi u dijalogu. Iznad svega, Kosovo je u ovom procesu zajedno sa Sjedinjenim Državama i svim drugim saveznicima. Moramo što pre da krenemo u tom pravcu da bismo postali deo NATO i EU”, izjavio je Tači.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još