Drecun: Predloge ćemo tek videti, ali nema nametanja Srbiji

Ko bi iz Međunarodne zajednice i sa kakvim predlogom za rešenje pitanja KiM mogao da izađe tek predstoji da se vidi, ali je potpuno pogrešna percepcija situacije u kojoj neko misli da može Srbiji da nametne nešto suprotno njenim vitalnim interesima i da se ona složi sa tim da prizna Kosovo, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je ocenio i da sledeća faza razgovora Beograda i Prištine mora da se odnosi na definisanje, uslovno rečeno, statusa KiM, odnosno mora biti o tome kako konačno rešiti kosovsko pitanje.

U izjavi za T a n j u g, Drecun podseća da sve zaineteresovane strane imaju svoje viđenje mogućnosti kako razrešiti kosovski problem.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, svakako očekuju da se uz, možda neke minimalne, ali nikako suštinske ustupke Srbiji, postigne rešenje koje bi zapravo značilo priznanje te lažne države, a čime bi se otvorila vrata za njeno članstvo u UN. „U tom smislu, moguće je očekivati da bude nekakvih predloga, a da li Nemačke, kao vodeće članice EU, da li Lajčaka… videćemo, „  kaže Drecun.

Dodaje da su SAD preko Grenela u više navrata iznele stav da one neće izlaziti sa svojim stavom o rešenju i da neće pokušati da ga nameću , već smatraju da treba svojim autoritetom i moći da stvore uslove da se razgovori nastave. To je, kaže, rezultiralo time da je nova većina u Prištini povukla jednostrane mere.

Upitan šta bi bila ključna tema u nastavku dijaloga, Drecun kaže da ne možemo da znamo šta Lajčak planira i dodaje da bi specijalni predstavnik EU prvo morao da obavi pripremne sastanke o tome kako bi izgledao nastavak razgovora, o čemu bi se razgovaralo…

Briselskim sporazumom je, kaže Drecun, Beograd ispregovarao životno važne stvari za ljude na KiM, posebno Srba, ali da nema realizacije ključnog dogovora – Zajednice srpskih opština.

„Da li sada ponovo razgovarati o tome kako se da ZSO formira? Tu smo već izgubuli povernje i prema EU i prema SAD i u potpunosti prema Prištini“, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, sledeća faza razgovora mora da se odnosi na definisanje, uslovno rečeno, statusa Kosova i Metohije – u kom statusu će u narednom periodu biti KiM.

„Mi svakako nećemo pristati na to da to bude država, jer rešenje treba tražiti u okviru Rezolucije SB UN 1244 i naših priznatih granica. Albanci imaju drugačiji stav i to će biti teški razgovori. Ali, ne mogu da vidim o čemu bismo dalje razgovarali – ako Briselski sporazum nije realizovan, ako Albanci odbijau da se formira ZSO i da ona ima izvršne nadležnosti, ako su spremni da uvode jednostrane mere… osim da se sada razgovara kako konačno rešiti kosmetsko pitanje“, rekao je Drecun.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments