Brnabić: Beograd nikada nije koristio izgovore da ne nastavi dijalog

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Beograd nikada nije koristio bilo kakve izgovore da se dijalog ne nastavi, već upravo suprotno, uvek je spreman za razgovore i ispunjavao je svoje obaveze, za razliku od Prištine.

Ana Brnabić je time prokomentarisala izjavu Hašima Tačija koji je ranije danas rekao da je “zahvalan vladi, jer je uklonila izgovore koje je Srbija koristila da izbegne dijalog”.

“Važna je istina. Beograd nikada nije koristio bilo kakve izgovore da ne nastavi dijalog. Beograd je uvek bio za dijalog i uvek je implementirao sve postignute dogovore i sporazume”, rekla je Brnabićeva.

Sa druge strane, ističe da je Priština razgovarala, a kada se nešto dogovorilo, pod okriljem EU, to nije implementirala.

“Prešli smo i preko toga, iako insistiramo i insistiraćemo da se implementira Briselski sporazum, ali nastavili smo da razgovaramo, iako ne možemo da kažemo da razgovaramo sa partnerom koji ima naročit kredibilietet”, rekla je Brnabićeva.

Ponavlja da Beograd, zbog bezbednosti i sigurnosti Srba na KiM, ali i zbog stabilnosti celog regiona, nikada nije tražio izgovore da ne razgovara, a onda je došlo do uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, što je suprotno svim vrednostima.

Brnabićeva je istakla da od 21. novembra 2018. godine Beograd poziva da se takse ukinu.

“Odlično je što su došli do toga, uz veliku pomoć i podršku međunarodnih partnera”, rekla je Brnabićeva.

Zahvalila je SAD i Ričardu Grenelu na svemu što su, kaže, učinili da dođe do uslova da se dijalog nastavi i EU što je postavila specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

“Beograd je spreman za dijalog. Počećemo. Samo nemojte sada svaki dan da ponavljate to, kada od novembra 2018. godine mi govorimo šta je potrebno za nastavak razgovora. Spremni smo za dijalog, sačekajte da sada mi završimo naše prioritete, a to su građani Srbije, Ustav i izbori koji dolaze za manje od 14 dana i nastavljamo dijalog. Nikakav problem”, poručila je Brnabićeva.

Izvor: RTS

Comments