• Početna>
  • Vesti>

Od sutra ulazak na Kosovo bez samoizolacije, dozvoljeno kretanje i od 21 do 5h

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj rekao je da je nakon otvaranja prelaza i dalje neophodan detaljni medicinski pregled za sve putnike koji ulaze na Kosovo, uzimajući tačne podatke prebivališta na Kosovu (adresa i telefonski broj) radi praćenja njihovog kliničkog stanja od strane GCPM-a dotičnih opština.

Detaljna kontrola vrši se prema smernicama SZO, koja se sastoji od merenja temperature, ispitivanja kliničkih znakova i simptoma, kao i mogućih kontakata u posednje dve nedelje sa pozitivnim ili sumnjivim osobama na COVID-19, istakao je Zemaj.


Stoga, na osnovu ovih preporuka, od ponedeljka 8. juna otvoren je ulazak na Kosovo za sve i građani neće biti podvrgnuti meri kućne samoizolacije od 7 dana.

Umesto obaveznog testiranja na Covid-19 za one koji uđu, biti primenjena mera kontrole od strane lekarskih ekipa smeštenih na prelazima ili u samim opštinama.

Od ponedjeljka će biti uklonjeno ograničenje kretanja od 21: 00-05: 00.

“Zahtevamo da se preporuke strogo primenjuju, jer opasnost još uvek nije prošla,i pojava novih slučajeva kao posledica nepažnje može preopteretiti zdravstveni sistem sa nepredviđenim posledicama koje bi dovele do povećanja broja slučajeva i do opasnosti za život građana.
Zahtevamo da se strogo poštuju mere zaštite, uključujući fizičko distanciranje, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju kuće i radnog okruženja, sprečavajući moguće širenje zaraze” rekao je ministar zdravlja.

Svako kršenje pravila od bilo kojeg lica smatraće sekao pretnja po zdravlje i

Olakšavajuće mere se nisu preduzele kako bi se smanjila pažnja, već da bismo postali odgovorniji, naveo je.


Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još