Kurti: Borićemo se unutar i izvan Skupštine Kosova

Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonita i beskorisna.

Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, pojasnio da je odluka nezakonita, jer je, kako je naveo, izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.

“Umesto da ovaj sud bude najviši sud u Republici, on je sud kulminacije jedne zarobljene države”, istakao je bivši kosovski premijer.

Kurti je dodao da je odluka suda za njegovu stranku neprihvatljiva, a za vladu je kazao da je nezakonita, zato što ju je “kroz Skupštinu prokrijumčario predsednik Kosova Hašim Tači”.

Takođe je istakao i da je uvek spreman na dijalog, ali da taj proces treba da bude ravnopravan.

“Treba da razgovaramo o tome šta treba da diskutujemo. Nisam za neprijateljstvo, ali ni za servilnost, ja sam za partnerstvo i savezništvo sa EU i SAD, sa NATO-om, a posebno sa Nemačkom. Ali, ne mogu da podlegnem niti da se predam na nešto što kaže ambasador Grenel, samo zato što mu je Vučić rekao u Beogradu ta ja na to pristanem. To je predaja. Dijalog pod uslovima neprijatelja je predaja. Ja to nikad neću da uradim”, poručio je Kurti.

Naglasio je da će njegov pokret da nastavi sa borbom unutar i van Skupštine Kosova, a kao rešenje vidi jedino nove izbore.

“To je slaba, kratkotrajna vlada, ali mi ćemo se pobrinuti da od nje nema velike štete”, poručio je bivši kosovski premijer.

Prema njegovim rečima, protesti su neizbežni, ali oni će biti mirni.

“Mi smo najveća partija na Kosovu, prvi smo, glavni i najjači politički subjekat u Republici Kosovo. Prema tome, mislim da sa jednom ovako slabom vladom, ovako snažna opozicija koju čine Pokret Samoopredeljenje i ko god drugi, naglašavajući tu posebno predsednicu Skupštine Vjosu Osmani, bez sumnje da ima sva potrebna sredstva za potrebne rezultate, a to su novi izbori i skraćivanje veka nezakonskoj vladi”, naveo je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je kazao da ova “ilegalna vlada i frustrirani predsednik ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom”.

“Oni znaju da kakav god sporazum postigli, eventualno neće vredeti koliko sam papir na kojem je tekst sporazuma i boja kojom će da se potpišu. Tako da, oni ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom. Ova vlast nema kapaciteta da se suoči sa Srbijom i nema legitimitet da vodi dijalog sa njom”, naveo je Kurti i dodao da i ukoliko se sporazum postigne on će biti “potpuno nevažeći”.

Vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova, koji je sada na čelu nove vlade izabrane 2. juna.

Do izbora nove kosovske vlade je došlo nakon što je Ustavni sud ocenio ustavnim dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz drugoplasirane stranke za novog premijera Kosova.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments