Kosovo: Dopremljen treći kontingent pomoći EU

Treći kontingent pomoći od strane Evropske unije u cilju prevencije i zaštite od Kovida-19 dopremljen je danas na Kosovo.

Donacija uključuje 10 vozila hitne pomoći, 100 bolničkih kreveta, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora i 7.000 litara sredstava za dezinfekciju ruku, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Pomoć je uručena kosovskom Ministarstvu zdravlja kao vid podrške zdravstvenom sistemu.

Ukupna vrednost ove donacije je 1,17 miliona evra i deo je pomoći EU Kosovu u borbi protiv pandemije COVID-19. Nabavka je izvršena preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

„Drago mi je što imamo još jednu isporuku medicinske opreme u kosovskom zdravstvenom sektoru, za koju smo sigurni da će služiti građanima Kosova i tokom pandemije COVID-19, ali i u godinama koje slede“, rekla je Natalija Apostolova, specijalna predstavnica EU na Kosovu. 

„U narednih nekoliko nedelja, takođe očekujemo da isporučimo 30 ventilatora za intenzivnu negu, dodatnu medicinsku opremu, više bolničkih kreveta i 6.000 kompleta za testiranje COVID-19, čime ćemo zaključiti planirani iznos hitne medicinske pomoći vredan 5 miliona evra”, dodala je ona. 

Podseća se da je EU u aprilu i maju na Kosovo isporučila 1,6 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 60.000 maski FFP2, 60.000 kombinezona za jednokratnu upotrebu, 23.000 vizira, 3.000 zaštitnih naočara, 19.000 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 10.000 kompleta posteljine za jednokratnu upotrebu i 50 kutija za prevoz laboratorijskih uzoraka, isporučenih u 10 kamiona preko UNOPS-a. 

Pored pomoći zdravstvu, EU će donirati oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.

Izvor: RADIO KONTAKT PLUS


Comments

Pročitaj još