• Početna>
  • Vesti>

Građani Kosovske Mitrovice: Nova kosovska vlada umerenija

Foto: Radio Mitrovica sever

Neposredno nakon formiranja kosovske vlade, srpski zvaničnici i strane diplomate su izrazile očekivanja da će novoformirana vlada, sa Avdulahom Hotijem na čelu povlačiti bolje diplomatske poteze nego njihovi predhodnici što bi se u prvom redu potvrdilo odlukom o ukidanju taksi i mera reciprociteta a onda i nastavkom dijaloga.

Građani Kosovske Mitrovice sa druge strane ne pokazuju previše interesovanja za ovu temu, skeptični su i ne veruju u obećanja. Oni koji su pristali da učestvuju u anketi Radio Kosovske Mitrovice smatraju da je status kvo poguban i za jednu i za drugu stranu ali da ne treba zaboraviti na jak uticaj stranih sila.

“Mene politika nešto i ne interesuje ali mislim da bi stvari trebalo da krenu na bolje, što se pre stvari reše to će biti bolje i za nas i za njih i za sve. Hoti je najavio ukidanje reciprociteta pa ćemo videti kako će se to odvijati. On je malo umerenija struja u odnosu na prethodnu vlast koja je bila. Nadamo se da će biti bolje jer status kvo ne odgovara nikome“ rekao je jedan od sagovornika.

Drugi sagovornik smatra da srpski narod ne bi trebalo da vodi računa o tome kakve poteze povlači zvanična Priština, niti ko je tamo na čelu, već da nađe legitimnog predstavnika koji bi u potpunosti zastupao srpske interese u kosovskim institucijama.

“Samo sloga Srbina spasava i mislim da bi to trebao biti naš slogan u ovim teškim vremenima. Dijalog Beograd – Priština je u suštini dijalog Vašington – Priština, tako da sve zavisi od američke spoljne politike, i o čemu Tramp razmišlja. Priština nema nikakav legitimitet i mislim da to najbolje pokazuje Briselski sporazum, jer je od 5 tačaka koje je Srbiji dato, sve je ispunjeno, dok suprotna strana nije ispunila nijednu jedinu tačku” kaže on.

I naš treći sagovornik smatra da su sloga i jedinstvo političkog istupanja od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

“Ja mislim da Avdulah Hoti neće odstupati od svojih stavova jer kosovski Albanci imaju svoju politiku koju slede, dok srpski zvaničnici nažalost, nemaju zajednički stav što se tiče Kosova i Metohije tako da ne očekujem ništa bolje i ništa gore. Navikli smo na sve ovo što nam se dešava“ rekao je on.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još