• Početna>
  • Vesti>

Drecun o novoj prištinskoj vladi: Reči obećavaju, a dela govore

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su novu vladu. Od nove vlade očekuje se da povuče mere koje su prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Milovan Drecun kaže za RTS da ima velike rezerve šta će ta nova vlada učiniti.

Priština je dobila novu vladu. Vodiće je Avdulah Hoti, koji je istakao da je dijalog sa Beogradom od vitalne važnosti i da su uloge EU i SAD u tom procesu neodvojive. 

Te reči uvek obećavaju, a dela govore”, prokomentarisao je Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, izbor nove prištinske vlade 

“Moramo da sačekamo kakvo će biti ponašanje te nove većine, tzv. vlade, jer sve dosadašnje su obećavale mnogo toga kada je u pitanju položaj srpskog naroda i dijalog sa Beogradom, ali su zapravo činile sve da se to onemogući”, rekao je Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Smatra da je Avdulah Hoti  potpuno zatvorio prostor za razgovore sa Beogradom onim što je rekao u ekspozeu.

“Mislim, može da se razgovara, ali bez rezultata, ako se drže tih stavova. Ako kaže da će se razgovori sa Beogradom odvijati u okviru tzv. ustava koji definiše Kosovo kao nekakvu državu i ako kaže da će se razgovori završiti uzajmnim priznanjem”, naveo je Drecun.  

Ponovio je da je Srbija  međunarodno priznata država, članica UN, sa granicama koje su definisane i koje nisu na Jarinju nego su na Prokletijama i to, ističe, niko ne može da promeni nasilnim putem.

“Kada čujete takve stavove i kada imate u vidu onu rezoluciju koju je Priština usvojila o principmima za razgovorima sa Beogradom, onda vidite da tu nema prostora za bilo kakvo kompromisno rešenje i da je namera Albanaca i onih iz međunardne zajednice koji stoje uz njih, da nateraju Beograd da preko nastavka tih razgovora i nekog pravno-obavezujućeg sporazuma zapravo prizna tu samoproglašenu državu Kosovo”, rekao Drecun.

“Ja imam velike rezerve šta će ta nova vlada učiniti”, rekao je Drecun.

Izvor: RTS

Foto: Blic

Comments

Pročitaj još