Velika ekonomska i politička šteta od mera Prištine

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da će “mere reciprociteta” potpuno zaustaviti trgovinu, kao i da poslednji potez Prištine predstavlja par ekselans političku odluku koja će izazvati veliku štetu.

Doći će do dodatne štete, jer se 60 odsto ukupne robe, što se tiče sirovina, uvozi iz Srbije, a krajnju cenu plaćaju potrošači, rekao je ministar za RTS.

Ljajić je ukazao da danas 20 kamiona čeka na Merdaru, a 40 na Rudnici.

Dodaje da je milion evra šteta na dnevnom nivou. “Neka roba je išla na Kosovo, imali su interes da je prodaju, a sada će sve stati, na godišnjem nivou 500 miliona evra će biti šteta”, kaže Ljajić.

Govoreći o tome da li će mere biti ukinute, Ljajić kaže da veruje da će biti suspendovane na četiri meseca, i da od toga zavisi dalji epilog.

“Politička šteta je ogromna, zaustavljene su regionalne inicijative, Cefta je na infuziji, trgovina treba da ide bez obzira na nerešen status Kosova”, rekao je Ljajić.

“Bili smo spremni da razgovaramo o vancarinskim barijerama”, kaže Ljajić i pojašnjava da se to odnosi na akcize na brašno i blokovsku robu, ali da Beograd nema sagovornika u Prištini jer su odluke političkog karaktera.

Ne veruje da će se nešto pozitivno desiti za četiri meseca. Ljajić smatra da su u ovoj atmosferi pozicije dijametralno suprotne i da nema političkog autoriteta koji može da stane iza ovoga.

“Ovo je jedna ozbiljna kriza autoriteta kada govorimo o EU i drugim organizacijama”, smatra Ljajić.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments