• Početna>
  • Vesti>

Mitrovčanin ispisuje istoriju Košarkaškog kluba “Zenit” iz Sankt Peterburga

Talenat i znanje koje nije mogao u potpunosti da iskaže kroz igračku karijeru, Filip Miladinović iz Severne Mitrovice, pokazuje kao trener juniora u Košarkaškom klubu „Zenit“ iz Sankt Peterburga kome je prvi put u istoriji ovog kluba doneo i šampionsku titulu.

Zbog poznate situacije sa koronavirusom sezona je ranije završena, a Miladinović slobodno vreme provodi u svom rodnom gradu.

O planovima za budućnost, ali i trnovitom putu do pobedničkog postolja juniorske lige u Rusiji, Miladinović je govorio za portal “Kosovo Onlajn”.

„Ispunili smo cilj u klubu i prvi put u istoriji Sankt Peterburga smo osvojili šampionsku titulu. Sada u planu imamo da, timu koji smo formirali, dodamo još nekoliko mladih igrača sa kojima imamo potpisane ugovore i verujem da će taj novi tim biti na istom nivou kao i prošle godine“, započinje priču Miladinović.

On ističe da mu je ponuđen novi ugovor o nastavku saradnje i da će, ako sve bude kako treba, nastaviti svoj trenerski pohod po Rusiji.

„Postoje još neki sitni detalji o kojima ne bih sad, ali se nadam da ćemo se oko svega dogovoriti i da ću nastaviti tamo gde sam stao i u narednom periodu“, kaže ovaj četrdesetogodišnjak.

U porodici Miladinović košarka se prenosila sa kolena na koleno, a Filip je kao svoje uzore od malih nogu imao oca Dragoslava koji je, kao igrač „Trepče“ bio dva puta najbolji strelac tadašnje Jugoslavije, a zavidan uspeh postigao je i Filipov stariji brat Dragoljub.

Uz savete svojih najbližih, uspeh za svoju trenersku karijeru najmlađi Miladinović vidi u kampovima koje je pohađao na Zlatiboru gde je učio od najboljih trenera i poznatih košarkaških legendi. Posebno ističe očinske savete poznatog trenera Duška Vujoševića.

„Kada sam igračku karijeru morao da prekinem zbog povrede i operacije, odlučio sam da u košarci ostanem kao trener i nastavim porodičnu tradiciju bavljenja ovim poslom. Uz veliku podršku Lucije Stanišić, dogovorio sam 2006. godine da se kao trener pojavim na kampu ,Aleksandar Nikolić’ na Zlatiboru gde sam od velikih umova, kao što su bili Bora Džaković, Bora Cenić, Ratko Joksić, Božidar Maljković, pokojni Ranko Žeravica, Dušan Vujošević, naučio više od 80 odsto svog znanja koje sada posedujem. Godine 2012. usledio je poziv od jedne srpsko–ruske agencije da radim kao individualni trener igračica koje su nastupale za rusku reprezentaciju. To sam prihvatio i od tada sam svake godine bio u Sankt Peterburgu po 15 do 20 dana gde sam između ostalog radio i sa kapitenom ženske košarkaške reprezentacije Evgenijom Baljakovom“, kaže Miladinović.

Njegov rad nije prošao neopaženo ni tadašnjem čelniku Spartaka iz Moske, koji je po prelasku u Zenit, izrazio želji da u stručnom štabu svog kluba bude i Miladinović, a ovaj tu ponudu vrlo rado prihvatio.

„Prve godine sam radio kao trener individualne košarkaške tehnike od prvog tima, Super liga, mladog tima i juniora. Sledeće godine sam prihvatio poziv da budem trener juniora sa kojima volim da radim, jer su to mlađe osobe koje brže prihvataju stvari i promene, za razliku od igrača koji su sedam, osam godina stariji. Prošle godine smo nesrećno ispali od CSKA u finalu, ali ove godine smo im se slatko osvetili i okitili smo se šampionskom titulom“, kaže Miladinović.

Prve igračke i trenerske dane započeo je u KK „Trepča“, nastupao i za Crvenu Zvezdu

Filip je prve igračke dane počeo u „Trepči“ čiji je dres obukao već sa devet godina, a nakon godina provedenih u ovom klubu i obližnjem „Zvečanu“ njegov kvalitet su prepoznali i u Košarkaškom klubu „Crvena Zvezda“ gde je radio i trenirao sa jednom od najuspešnijih generacija.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još