• Početna>
  • Vesti>

Dr Popović: Mere zaštite i dezinfekcije su preduslov bezbedne stomatološke intervencije

Od 18. maja, na Kosovu je u okviru druge faze ublažavanja mera u borbi protiv koronavirusa, dopušten rad stomatoloških ordinacija. Iako se stanje poboljšalo, epidemija je i dalje na snazi,a stomatološke intervencije su po prirodi stvari, usled veoma bliskog kontakta pacijenta i lekara, visoko-rizične i za jednog i za drugog.  Stomatolog Nenad Popović, za Radio Kosovsku Mitrovicu, govori o načinu prijema pacijenata u vreme kada je epidemiološka situacija evidentno bolja nego ranije, ali i dalje nije u potpunosti stabilizovana. On odgovara na pitanja – kako se vrši prijem pacijenata, koje su mere zaštite i kako je stomatološka praksa funkcionisala tokom perioda izolacije?

“Prilikom prijema pacijenata,najpre uradimo epidemiološku anketu. Postavimo par jednostavnih pitanja – da li su radili test na koronavirus, da li imaju neke simptome infekcije i da li je u njihovoj neposrednoj blizini bilo obolelih. Ako su odgovori zadovoljavajući, onda možemo da zakažemo termin pacijentu” objašnjava dr Popović.

Nekon upitnika, sledi dezinfekcija ruku pacijenta i sugestija da, koliko je to moguće, ne dodiruju ništa. Masku, iz objektivnih razloga, pacijent ne može da nosi.

“Što se tiče stomatologa i osoblja, mi koristimo standardne mere zaštite –maske, viziri, rukavice. Kao osnovnu meru zaštite (ne samo od koronavirusa)  koristimo materijal za jednokratnu upotrebu – čaše, sisaljke, špricevi. Obavezno se vrši dezinfekcija stolice i svega što je bilo u dodiru sa rukama pacijenta i lekara. Koristimo sredstva na bazi hlora, alkohola i asepsola. Ispred ulaznih vrata, imamo i otirač sa hlorom kao još jednu meru zaštite” kaže dr Popović.  

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije i Svetske stomatološke organizacije, stomatolozi i stomatološko osoblje, bili su u samom vrhu kada je reč o stepenu ugroženosti, jer se prilikom svih stomatoloških intervencija, koriste turbina i svrdla, usled čega se stvara aerosol. Ukoliko je pacijent zaražen, aerosol sadrži  virus koji se tako vrlo lako prenosi, prekriva površine i dolazi do kontaminacije i prostora i ljudstva, objašnjava dr Popović.

“Zato je važna dezinfekcija koja se vrši između prijema dva pacijenta, kako ne bi došlo do kontaminacije, ne samo koronavirusa, već i gripa i svih ostalih virusa. Postoji procedura, a vremenski razmak između dva pacijenta je oko dvadesetak minuta”, kaže dr Popović.

I sami pacijenti prilikom ulaska u ordinaciju, trebalo bi da obrate pažnju na to da li se sve mere primenjuju, jer  se tu radi pre svega o njihovoj zdravstvenoj sigurnosti, savetuje stomatolog.

U vreme izolacije vršile su se isključivo hitne stomatološke intervencije. Sada kada je rad stomatoloških ordinacija u potpunosti dozvoljen, dr Popović kaže da je, uz poštovanje svih navedenih mera,  bezbedno raditi bilo koju vrstu intervencije, čak i one estetske prirode.

Dr Popović dodaje da su tokom perioda iztolacije, kao i svi ostali građani, imali problema sa nabavkom zaštitnog materijala ali i materijala za rad, obzirom da  se dosta toga nabavlja u  inostranstvu. Sada se situacija  polako stabilizuje, i u pogledu opremljenosti ordinacija, kontinuiteta rada stomatologa, ali i cena zaštitnog materijala koje su u jednom trenutku vrtoglavo porasle.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još