Počinju Vidovdanske svečanosti u Gračanici; Stojković: Program spreman, prilagođavaćemo ga situaciji

Otvaranje 22. likovne kolonije „Vidovdan 2020“ u Gračanici biće održano u četvrtak 4. juna u 19h, a završna izložba radova, najavljena je za 25. jun. Ovog puta, s obzirom na epidemiološku situaciju, otvaranje ove tradicionalne kulturne manifestacije, proteći će samo u prisustvu slikara i predstavnika medija, bez publike. Ovim događajem zvanično će početi Vidovdanske svečanosti 2020.

Vidovdanske svečanosti počeće otvaranjem izložbe radova iz fundusa Galerije Doma kulture “Gračanica“, zbog otkazivanja izložbe Miloša Šobajića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

Broj učesnika likovne kolonije koja će trajati do 11. juna, uprkos situaciji,  nije promenjen. U datim složenim okolnostima, doneta je odluka da svih deset učesnika budu sa Kosova i Metohije, kaže za program Radio Kosovske Mitrovice Ivan Stojković, ispred Doma kulture „Gračanica“. On dodaje da je galerija Doma kulture dovoljno velika da svi budu istovremeno u njoj, a da se pritom u potpunosti ispoštuje preporuka socijalne distanciranosti.

Kako Stojković naglašava, pripreme za Vidovdanske svečanosti trajale su tokom celog perioda izolacije, a organizacioni odbor je radio, računajući na to da će se situacija sa epidemijom, do juna meseca rešiti. Uprkos tome što je virus počeo da jenjava, neke programe su ipak iz predostrožnosti odložili.

„Dečju smotru folklora koja je trebalo da bude održana još u maju, kojom zapravo i počinju Vidovdanske svečanosti,  morali smo da odložimo. Nije bilo uslova, bila je na snazi zabrana okupljanja, ali eto, mi je nismo u potpunosti otkazali, samo smo je odložili i nadamo se da će se nakon Vidovdanskih svečanosti, stvoriti uslovi da je održimo u Prizrenu“ kaže Stojković.

U okviru Vidovdanskih svečanosti,  za 23. jun, planirano je izvođenje predstave Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici „Žene iz Troje“. Potom, do kraja juna, predviđene su i ostale tradicionalne  manifestacije – Pesničko bdenje i  izbor Kosovske devojke.

„U planu i programu imamo zaista široki spektar kulturnih dešavanja. Mi smo spremni, sada samo pratimo epidemiološku situaciju i njoj ćemo prilagođavati program“ dodaje Stojković.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti i kolonije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica, SG Priština.

Likovna kolonija „Vidovdan“  održava se dvadeset drugi put u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika. Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Miloš Šobajić i Lazar Šošević.

Učesnici ovogodišnje likovne kolonije su:  Dragoslav Božović (Zubin Potok), Goran Mihajlović (Šilovo), Igor Čepkenović (Lipljan), Petar Petrović (Prizren), Miljana Dunđerin ( Kosovska Mitrovica), Marija Mojović Filipović (Ranilug), Miloš Bogdanović (Novo Brdo), Filip Ristić (Štrpce), Miloš Mitrović (Gračanica), Anđela Radenković (Kosovska Mitrovica), Vesna Sekulić (Leposavić).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Gračanica, Radio Kim

Comments