• Početna>
  • Vesti>

Hotijev kabinet sastavljen, prvi zadatak nakon izglasavanja ukidanje odluka Kurtijeve vlade

Izbor nove kosovske vlade u parlamentu očekuje se u sledećih nekoliko dana, čim bude zvanično objavljena kompletna presuda Ustavnog suda, kojom je potvrđen dekret predsednika Tačija o kandidaturi Avdulaha Hotija za novog premijera.

Kako piše Koha, glavni zadatak nove vlade okupljene oko Demokratskog saveza Kosova biće uklanjanje prepreka kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom i postigao konačni dogovor. Prema onome što je najavio Hoti, jedna od prvih stvari biće ukidanje nedavnih odluka još aktuelnog premijera Kurtija.

Uoči sednice za glasanje o novoj vladi, DSK još ne govori o imenima koja su predložena za ministre, kao i o sporazumu sa Srpskom listom, navodi Koha. Očekuje se da danas bude održano Predsedništvo DSK posle koga će se znati više detalja.

Lider DSK Isa Mustafa u telefonskom razgovoru odbio je da za Kohu govori o imenima, rekao je samo da će ova stranka pored premijera imati potpredsednika vlade i sedam ministara. Ali broj ministarstava bi mogao biti smanjen ukoliko Pacolijeva stranka odluči da se pridruži vladi. Mustafa je uveren da imaju neophodne glasove za izglasavanje Hotijeve vlade.

“Sigurno je preko 61 glas, od Alijanse za budućnost Kosova, NISMA, Alijanse za novo Kosovo i manjinskih parlamentarnih grupa. Što se tiče kabineta, nismo konkretno i zvanično razgovarali o bilo kojem imenu”, rekao je Mustafa.

Izvori Kohe kažu da su moguća imena vladinog kabineta iz redova DSK-a o kojima se dosad razgovaralo: Driton Seljmanaj (potpredsednik vlade), Hikmete Bajrami (ministar finansija), Vljora Dumoši, (ministar kulture), Agim Veljiu (ministar unutrašnjih poslova), Arban Abraši (ministar infrastrukture i životne sredine), Armend Zemaj (ministar poljoprivrede), Besian Mustafa (ministar evropskih integracija), Anton Ćuni (ministar odbrana).

Iz stranke Ramuša Haradinaja rečeno je da je Besnik Tahiri nominovan za mesto potpredsednika vlade, Meliza Haradinaj za ministra spoljnih poslova, Seljim Seljimi – ministar pravde, Bljerim Kući – ministar ekonomskog razvoja, Rama Lika – ministar prosvete.

NISMA je rekla da će objaviti imena ministara, nakon što bude objavljena puna presuda Ustava.

Što se tiče sporazuma sa Srpskom listom, prema Mustafi, on ne sadrži nikakav poseban zahtev i biće objavljen tek nakon dogovora sa strankom koja predstavlja srpsku zajednicu u Skupštini Kosova.

Izvor: Kosovo Online, Koha ditore

Foto: Koha ditore

Comments

Pročitaj još