DSK očekuje da Kosovo u sredu dobije novu vladu

epa05954408 A general view of the Kosovo parliament during an extraordinary session in Prishtina, Kosovo, 10 May 2017. The parliament is debating a no confidence motion brought by the opposition parties. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnici DSK zatražili su danas da se u sredu, 3.juna, održi sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je na hitno formiranje vlade i “uklanjanje mera koje narušavaju odnose sa svetom”. 

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), Arben Gaši, izjavio je da je DSK od Predsedništva kosovske Skupštine zatražio da se u sredu održi sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, po ukazu kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Kosovski Ustavni sud danas je objavio tekst presude o ukazu predsednika o mandataru za premijera, što je otvorilo put zakazivanju sednice Skupštine Kosova i glasanju za novu vladu.

Očekuje se da će Predsedništvo Skupštine Kosova danas ili sutra razmotriti zahtev DSK da se priredi vanredna sednica Skupštine i eventualno odrediti datum i vreme održavanja.

“Očekujemo da u sredu dobijemo novu vladu, za koju će glasati 64 ili 65 poslanika”, rekao je Gaši.

Upitan zašto nije objavljen koalicioni sporazum sa Srpskom listom, a objavljeni su svi drugi, Gaši je rekao da će taj sporazum predstaviti Avdulah Hoti, kao kandidat za premijera.

Tači: Vreme je za izbor nove Vlade i da se uklone mere koje narušavaju odnose sa svetom

Kosovski predsednik Hašim Tači je pozdravio današnje objavljivanje odluke Ustavnog suda kojom je potvrđena ustavna osnovanost njegove uredbe o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade Kosova i ocenio da je “sada vreme da se izabere nova vlada”.

“Pozivam stranke i kandidata za premijera (Avdulaha Hotija) da preuzmu odgovornost. Kosovo je izgubilo dosta vremena promenom vlada i premijera. Sada je vreme za ekonomski oporavak i da nastavimo reforme u svim sektorima života”, rekao Tači.

Pozvao je “čitav politički spektar da zajedno radi” na dva pitanja hitna: nastavak suzbijanja epidemije i ekonomski oporavak.

“Moramo da budemo pažljivi na strateškom planu, posebno u vezi s članstvom u NATO-u i EU”, rekao je on i pozvao EU da donese odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

“Održavajte posebne odnose sa Sjedinjenim Državama” poručio je Tači jer su, kako je rekao, “sloboda i nezavisnost Kosova usko povezane sa SAD i njihovim evropskim partnerima”.

Kosovski predsednik je uz to ocenio da je “važno ukloniti sve mere koje su narušavale partnerstvo s međunarodnom zajednicom”.

Izvor: Beta, Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još