Đurić: Tražio sam od međunarodne zajednice da sankcioniše Prištinu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je odluka vlasti u Prištini, da zabrani uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo”, “skandal međunarodnih razmera”, i da je u ime Vlade Srbije zahtevao od međunarodne zajednice da neodložno sankcioniše Prištinu i da sa verbalnih osuda upotrebi konkretne mehanizme koje ima na raspolaganju.

Đurić je za televiziju Pink rekao da je tom odlukom Priština prekršila međunarodne sporazume na koje se obavezala.

“Mi tražimo kaznene mere prema Prištini jer ovakvo ponašanje narušava slobodu trgovine, protoka roba, ljudi i kapitala, evropske i sve druge vrednosti razumnog savremenog sveta kada je reč o trgovini, ali i o normalnim odnosima. Voleo bih da vidim da EU konkretno primeni neke mehanizme predviđene sporazumima koje je Priština prekršila svojim ponašanjem”, rekao je Đurić.

Govoreći o premijeru privremenih kosovskih institucija Aljbinu Kurtiju i njegovom obrazloženju te odluke, Đurić je kazao da Kurti pokazuje da bi trebalo da se vrati u prvi razred osnovne škole “da nauči poznavanje prirode i društva”.

“On ima obavezu da se pridržava međunarodnog prava i sporazuma. On gazi ono što je vlada privremenih institucija preuzela kao obavezu da će primenjivati, a to je CEFTA sporazum, sporazumi o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima. On sve to baca pod noge i ponaša se razbojnički. A plašim se da u tome nije usamljen”, rekao je Đurić.

Đuruć ističe da je u odnosu na raniji period drugačije to što je Srbija u ekonomskom, spoljnopolitičkom i vojno bezbednosnom smislu snažnija nego pre nekoliko godina.

“Tim predsednika Vučića je direktnim lobiranjem doveo do 18 povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i otud ta nervoza u Prištini”, rekao je Đurić.

On dodaje i da su se promenile međunarodne okolnosti i da danas Srbija gradi nova prijateljstva, a sa druge, postoje dva krila u Prištini od kojih je jedno u svađi sa SAD, a drugo sa EU.

Upitan za izjavu Avdulaha Hotija koji je rekao da će nova vlada ukloniti sve prepreke za dijalog, Đurić kaže da se na tom primeru vidi koliko je značajno što su se Srbi ujedinili, i što je Srpska lista činilac na koji mora da se računa.

“Svaka vlada mora i po ustavu da uvaži učešće Srba u institucijama, ukoliko hoće većinu. Ovakvi jednostrani potezi, ukoliko takva vlada bude formirana, neće naići na podršku ijednog Srbina. Imamo homogeni srpski blok i to neće moći da prođe”, ocenio je Đurić.

On je rekao da su pravo i pravda na strani Srbije i ocenio da će i ova mera za koji dan “pasti”, a srpskom stnovništvu na KiM poručio da ne brine i da će Srbija obezbediti sve vrsteroba i namirnica.

Izvor: TV Pink

Comments