• Početna>
  • Vesti>

Pristalice Samoopredeljenja najavljuju proteste širom Kosova

Odluka Ustavnog suda, kojom je otvoren put za brzo formiranje nove kosovske vlade bez učešća Samoopredeljenja, po ranijim najavama i očekivanjima dovešće do protesta pristalica stranke Aljbina Kurtija, upozoravaju danas pojedini prištinski mediji.

Gazeta Ekspres navodi da se na društvenim mrežama već pojavio poziv za demonstracije širom Kosova zbog smene Kurtija sa mesta premijera i da je kao datum za to naveden 5. jun, mada nije isključeno da već tokom današnjeg dana na ulicama Prištine bude okupljanja ovim povodom.

Pristalice Samoopredeljenja imale su juče i “generalnu probu” protesta na prištinskom trgu, kada im se sa balkona zgrade vlade javio i Aljbin Kurti, koji podržava reakciju svojih sledbenika.

Većina analitičara je prethodnih dana upozoravala na mogućnost destabilizacije stanja na Kosovu posle odluke Ustavnog suda.

Politički analitičar Ljeon Duhanaj smatra da je lider Samoopredeljenja postupao u suprotnosti sa interesima Kosova i očekuje nemire. 

“Kurti neće otići bez nametanja nasilnog scenarija, koji će dodatno oštetiti imidž Kosova. On želi da baci pepeo u oči sopstvenim pristalicama i da ih dovede u položaj žrtve”, naveo je Duhanaj u izjavi za Kosovo Onlajn. 

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express

Comments

Pročitaj još