• Početna>
  • Vesti>

Borel: Beograd i Priština da se dogovore, ali nemaju “odrešene ruke”

Šef diplomatije EU Žosep Borel kaže da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati ”odrešene ruke”, jer postignuti sporazum mora biti prihvatljiv i za međunarodnu zajednicu.

”Jasno je da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu”, kaže Borel.

Žosep Borel je u razgovoru sa medijima u Briselu poručio da ”bez dogovora Srba i Kosovara nema rešenja za kosovsko pitanje”, ali i da se ne mogu imati odrešene ruke da se dogovori ”šta god se želi”.

”Svaki dogovor će imati kolateralni efekat na region, a svi znamo kako je osetljivo pitanje promene granica. Ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje”, kaže Borel.

Šef diplomatije EU naglašava da nema takmičenja između EU i SAD i da ”postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, onaj koji je pokrenula i nastavlja da vodi EU”.

Angažman SAD situira, čini se, u sferu “propagande”:

”Ako SAD žele da pomognu to je dobro, ali nas ne pokreću interesi koji su u sferi propagande, mi želimo da radimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je blokiran zbog političke nestabilnosti na Kosovu”, ocenjuje Borel.

On dodaje da predsednik i prelazni premijer u Prištini ”niti misle, niti govore iste stvari”, a da je politička situacija na Kosovu nejasna, u očekivanju raspleta oko formiranja nove vlade na Kosovu.

”Prvo smo čekali na novu vladu ( u Prištini), a kada je konačno izabran za premijera Aljbin Kurti je i razrešen dužnosti odlukom parlamenta. Time je izgubio većinu na Kosovu i bilo gde drugde. U međuvremenu, mi ne pokušavamo da dođemo do dogovora koji ne rešavaju ništa”, kaže Borel.

Povodom izjave predsednika Hašima Tačija da neće de učestvuje u dijalogu kome posreduje specijalni predstavnik koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, Borel naglašava da je i Srbija ”mogla da se pozove na isto pravo” i odbije učešće ukoliko je izabran neko ko dolazi iz zemlje koja priznaje Kosovo.

”Zaboravite na to. U pitanju su službenici, nacionalne diplomate koji rade za EU. To je neoprostivo. Mora se ponašati ozbiljno”, zaključio je Borel.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još