U Gračanici pokrenut novi portal za kulturu i tradiciju „Riznica“

Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).

On kaže da je sajt pokrenut zato što se „prosečan, digitalno obrazovan građanin u moru lažnih, tabloidnih, političkih vesti, procena brojnih analitičara uželeo da pročita nešto lepo“.

„Zato smo se nas nekoliko entuzijasta udružili da pokrenemo portal koji će ponuditi dobru i proverenu informaciju, intervju, toplu ljudsku priču, posle čega ćete poželeti da nekome pomognete“, rekao je UNS-u Miljković.

Navodi da će tema tekstova na portalu Riznica biti iz naše bogate istorijske, kulturne, običajne baštine. „Zastupljene su i reportaže o ljudima i zaboravljenim delovima Kosova i Metohije, o svima koji imaju dar ili talenat, ali su za medije nevidljivi“, kaže on.

Navodi da je pre pokretanja sajta, radio na nekoliko portala koji su se isključivo bavili informativom, a da je fokus bio isključivo na politici, ekonomiji, dešavanjima na relaciji Beograd – Priština. „Za kulturu, tradiciju, reportaže o životu ljudi, putopise o lepotama Kosova i Metohije nije bilo mesta ni na jednom od nekoliko ovdašnjih portala“, kaže Miljković.

Najveći izazov u radu, navodi, je nepostojanje stalnog izvora finansiranja.

„Sajt smo pokrenuli volonterski, svesni da na KiM nema preduzeća ili kompanija na čiju podršku možemo da računamo. Naoružani smo dobrom voljom i istrajnošću da pokažemo da Kosovo nisu samo politika i incidenti, već i da postoji i neistražena i neispričana strana“, kaže Miljković.

Navodi da na portalu trenutno rade on, supruga i troje prijatelja koji pišu i pomažu u tehničkim stvarima. „Otvoreni smo za saradnji sa mladima koji žele da pišu, da uče novinarstvu, a imaju talenat za dobru fotografiju ili da naprave dobar video“, navodi Miljković.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments