Povratnici u Brestoviku i Sigi obeležili Spasovdan

Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno, ali u skladu sa tradicijom koja se u ovom selu oduvek negovala, obeležili su Spasovdan, slavu ovog sela.

Podno gorostasnih prokletijskih vrhova Šestar i Asanovog vrha, na desetak kilometara od Peći, smeštena su povratnička sela Brestovik i Siga.

Petnaestak povratnika okupilo se oko crkvišta pored seoskog groblja, na kome je sveštenik Dragan Radovanović svetio vodicu, a zatim je, prema običaju, ove godine malobrojna litija krenula do temelja crkve Svetog Dimitrija u susednom selu Siga.

Od dana povratka pre petnaest godina, do danas, povratnici ova dva sela udružuju se u zajedničkoj litiji, koja kreće sa starog crkvišta u jednom i završava se u drugom selu, na temeljima crkve Svetog Dimitrija koja je stradala 1999. godine.

Selo Brestovik je do 1999. godine bilo bogato i razvijeno. Brojalo je oko sedam stotina stanovnika u više od stotinu domaćinstava.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine, zajedno sa većinom srpskih sela u Metohiji, uništeno je do temelja. Sličnu sudbinu doživelo je i selo Siga, na svega dva kilometara dalje.

Povratak u ova dva sela počeo je da se organizuje u jesen 2004. godine, kada je sredstvima italijanske vlade u oba sela napravljeno oko stotinak kuća.

U Brestoviku danas živi oko sedamdeset povratnika, među kojima su mladi i deca. U susednom selu Siga živi dvadesetak, mahom starijih povratnika.

Izvor: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još