• Početna>
  • Vesti>

Jevtić i Bratu razgovarali o potrebi većeg angažovanja institucija u sprečavanju incidenata

Poslednji incidenti u kojima su Srbi povratnici bili na meti napadača je bila glavna tema sastanka između ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića i ambasadora OEBS-a na Kosovu, Jan Bratua.

Tokom susreta dva zvaničnika je zaključeno da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Kosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata koji su zadnjih meseci pogodili srpsku zajednicu i povratničke sredine.

Misija OEBS-a na Kosovu sa žaljenjem gleda na sve što se događa i zabrinuta je zbog učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu. Ambasador Bratu je istakao da je misija OEBS-a povećala svoje prisustvo u mestima gde su se dešavali bezbednosni incidenti u kojima su meta bili Srbi povratnici i da su već preduzete aktivnosti na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou u cilju institucionalnog rešavanja ovakvih problema.

Ministar Jevtić je tokom sastanka zahvalio ambasadoru i misiji OEBS-a na Kosovu što adekvatno reaguje i osuđuje sve incidente koji pogađaju nevećinske zajednice i njihovu imovinu.
”Imamo primere da kada predstavnici međunarodnih organizacija više govore o problemima nevećisnkih zajednica na Kosovui kada postoji veće angažovanje, dolazi do pozitivnih promena. Upravo zbog toga je neophodno da se svi aktivnije uključimo u zaštiti prava zajednica i sprovođenju zakona”, kazao je ministar.

Sve zajednice, uključujući i nevećinske zajednice, treba da imaju jednaka prava i uživaju jednaku zaštitu na Kosovu i s tim u vezi je potrebna veća posvećenost i angažman pojedinaca i institucija na Kosovu, zaključeno je na današnjem sastanku. Na kraju sastanka je dogovoreno da se pokrene više inicijatva i konretnog zajedničkog delovanja svih insitucija u cilju zaštite imovine i života povratnika.

Izvor RKM/saopštenje

Comments

Pročitaj još