• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Kosovo i Metohija je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić obratio se u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Republike Srbije.

Ivica Dačić je istakao da su takvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije.

“Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Republiku Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi Republike Srbije budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati”, naveo je Dačić.

U svom obraćanju, Dačić je istakao da Srbija međudržavne odnose i partnerstva gradi na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza. Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Republika Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner.

Srbija veliku pažnju poklanja regionalnoj saradnji 

“Prioriteti spoljne politike Republike Srbije, koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma su jasno definisani. Pre svih, to je odbrana teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije. Opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok. Naš prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Republike Srbije”, naglasio je Dačić.

Ističe da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini.

“Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije”, rekao je ministar spoljnih poslova.

Izazovi brojni, a zadaci zahtevni 

Navodi da se u narednom periodu očekuje nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije.

Ponavlja da su izazovu brojni, a zadaci zahtevni, što će tražiti kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom – pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe.

Na kraju izlaganja, Dačić je budućim izaslanicima odbrane poželeo puno uspeha u budućem radu i podsetio da uvek imaju na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budu čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

“Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”, zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija zalaže da se otvore sve granice i administrativni prelazi, ukoliko epidemiloška situacija to dozvoli.

Odgovarajući na pitanje novinara o otvaranju administrativnih prelaza na KiM, rekao je da je, što se tiče Srbije, ta odluka doneta.

“To su administrativni prelazi koji se nalaze na administrativnoj liniji, sa naše strane. Ja ne govorim o njihovoj strani”, rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je Srbija otvorila granice za pojedine zemlje iz okruženja.

“Mi smo otvorili granice, ali to je jedna strana problema, a druga strana je da li će i oni to da prihvate. Mi za sada imamo situaciju da se neko izjašnjava da hoće, a neko se još nije izjasnio tako da i kada je reč o administrativnim prelazima, što se nas tiče, oni mogu slobodno da se prelaze”, dodao je Dačić.

Na pitanje da li može sa nekim u Prištini da se razgovara o otvaranju prelaza, Dačić kaže da smatra da je sasvim normalno da se razgovara na tu temu.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još